Klub pravnika: Novi Obiteljski zakon ‘proturječan i nedorečen’ kao i prošli

Milanka Opačić
7.05. u 12 sati Humanitarni projekt PBZ Grupe "Činim dobro svaki dan", u sklopu kojeg će se potpisati Ugovor o suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih te Ministarstvom zdravlja, bit će predstavljene na konferenciji za novinare. Konferenciji će nazočiti potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. (12 sati, Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Beg, Kušlanova 59a, dvorana 5.). foto hrvoje pilić

Sudeći po stavovima izrečenim u četvrtak na tribini Kluba pravnika grada Zagreba “Obiteljski zakon u svijetlu najnovijih zbivanja”, i novi nacrt tog zakonskog prijedloga za kojeg je Ministarstvo socijalne politike i mladih otvorilo javnu raspravu i najavilo njegovo usvajanje do 1. travnja ima niz nedorečenosti i kontradiktornosti.

Naime, ako se zakonski tekst ne popravi mogao bi doživjeti sudbinu prethodnoga, kojega je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine, samo četiri mjeseca nakon što je stupio na snagu.

Taj je Obiteljski zakon bio rezultat neiskustva i neznanja, unatoč tome što su možda postojale dobre namjere, izjavila je profesorica obiteljskog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Dubravka Hrabar, podsjetivši da je radna skupina ignorirala sve prijedloge stručnjaka. Pravno gledajući, taj je Obiteljski zakon civilizacijski korak unatrag i silovanje pravne znanosti i struke, ustvrdila je Hrabar te ocijenila da je nekompetencija nadvladala struku, a sve pod utjecajem politike.

Profesorica obiteljskog prava Aleksandra Korać Graovac izvijestila je da je u novom zakonskom nacrtu najviše jezičnih izmjena, dok su suštinske izostale. Ustvrdila je da je Ministarstvo otvarajući javnu raspravu prekršilo propise, odnosno svoj dokument iz srpnja prošle godine po kojem javna rasprava mora trajati najmanje mjesec dana. No, ministrstvo je najprije raspravu otvorilo 4. veljače do 19. veljače, da bi je naknadno produžilo do 12. ožujka.

 

Uz raspravu o zakonskom nacrtu paralelno je otvorena i rasprava o tezama za taj zakonski tekst i njegovim učincima, a to je također protupropisno. Prvo je trebalo raspravljati o tezama i učincima, a onda krenuti u izradu nacrta, rekla je Korać-Graovac. Uz to, može li se donositi isti propis dok Ustavni sud još nije ocijenio ustavnost svih spornih odredaba, upitala je.

Ipak, nastavila je, u zakonskom nacrtu unesene su neke primjedbe, primjerice uređena je odredba o utvrđivanju majčinstva, kao i kad nastupa punoljetnost itd. Izrazila je žaljenje što je struka ponovo stjerana, i to ne u drugi već u deseti red, i to kada je riječ o zakonu koji se odnosi na sve građane.

U ime osam odvjetnica koje su bile među predlagateljima za ocjenu ustavnosti suspendiranog Obiteljskog zakona, Ljubica Matijević Vrsaljko ocijenila je da ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, time što već nudi nacrt zakona i otvara javnu raspravu o tezama, dezavuira struku. Uz to, dodala je, krši i vlastite propise, odnosno “Akcijski plan za provedbu inicijative partnerstva za otvorenu vlast u RH”, u čijem članku 11. stoji da su “svi dužni obavljati sastav radne skupine za izradu propisa”. Na stranicama Ministarstva gdje je objavljen nacrt zakonskog prijedloga i ostali dokumenti te poziv za javnu raspravu nije objavljen sastav radne skupine.

Njezina kolegica Leonora Katić izvijestila je da su u srijedu odvjetnice pozvane u Ministarstvo, da su pitale tko čini radnu skupinu, no da im je odgovoreno “neki iz Ministarstva”. Na primjedbu da javna rasprava nema smisla ako je nacrt već napravljen, u Ministarstvu su nam odgovorili da će nakon javne rasprave sačiniti konačan prijedlog, kazala je Katić.

Odvjetnica Nataša Pečarević rekla je da je u četiri mjeseca kako je bio na snazi problematični koncept Obiteljskog zakona otežao razvode brakova i medijaciju. Naš je prijedlog da se osnuje kvalitetna radna skupina stručnjaka i praktičara i konceptualno izradi novi zakon, poručila je.

Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić istaknula je kako je medijacija kao mirno rješavanje sporova vrlo važna stvar koju treba posebno urediti. Sad samo tu gdje jesmo, no moramo paziti da s prljavom vodom ne izbacimo i dijete, ocijenila je.

Tribinu je vodio predsjednik Kluba pravnika grada Zagreba akademik Jakša Barbić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah