Otvorenjem izložbe u Osijeku počeli 26. Krležini dani

Otvorenjem izložbe “Foto Tonka i kazalište” Galerije Klovićevi dvori i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta te predstavom “Moć Zemlje” osječkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Želimira Mesarića, u Osijeku je u ponedjeljak počela 26. kazališno-teatrološka priredba “Krležini dani”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica izložbe “Foto Tonka i kazalište” Lovorka Magaš-Bilandžić kazala je kako je to dio velike izložbe o fotografkinji Antoniji Kulčar održane u siječnju u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a za Krležine dane odvojen je segment izložbe posvećen kazalištu.

Izložba obuhvaća 35 fotografija, portreta istaknutih ličnosti kazališnog života te scenografija za različite predstave, koje je Antonija Kulčar snimila tijekom svog angažmana u zagrebačkom Narodnom kazalištu 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća. Kao fotografkinja snimila je stotine baletnih, opernih i dramskih predstava te stvorila vizualnu kroniku kazališta onoga vremena. Njene fotografije ne samo značajna društveno-kulturna kronika toga vremena, već i podloga za istraživanje povijesti kazališta, posebice kostimografije i scenografije, dodala je Magaš-Bilandžić.

Predsjednik Odbora Krležinih dana Branko Hećimović kazao je kako zbornik ovogodišnje manifestacije ima dodatak o 25 godina održavanja Krležinih dana, u kojem su popisani svi prilozi objavljeni u dosadašnjim zbornicima te sve predstave i izložbe održane na dosadašnjim manifestacijama. Ocijenio je kako sada postoji doličan uvid u prošlost Krležinih dana, što je jamac i za budućnost manifestacije te da su dosad objavljeni zbornici Krležinih dana postali jedan od temelja teatrološke literature u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji Krležini dani nastavljaju se u utorak znanstvenim skupom “Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu”, u suorganizaciji osječkog HNK, osječkog Filozofskog fakulteta te Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjestnosti (HAZU).

Na skupu će se, uz ostalo, govoriti o hrvatskoj drami i kazalištu u Poljskoj u razdoblju od 1944. do 1989. godine, recepciji dramskog opusa Slobodana Šnajdera u kazalištu njemačkoga govornoga područja, dramama Mire Gavrana i Tene Štivičić na međunarodnoj sceni te prijevodima hrvatskih drama na mađarski jezik.

Izaslanstvo “Krležinih dana” sutra će položiti vijenac kod spomenika Miroslavu Krleži u Perivoju kralja Držislava. U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu bit će prestavljen zbornik radova s prošlogodišnjeg znanstvenog skupa “Kompleks obitelji i četvrt stoljeća tranzicije i globalizacije u hrvatskoj drami i kazalištu” te knjiga Mire Gavrana “Suze i smijeh”, a kazalište Virovitica izvest će predstavu Mate Matišića “Legenda o sv. Muhli”, u režiji Dražena Ferenčine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji “Krležini dani” održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a supokrovitelji su Razred za književnost HAZU i osječko Sveučlište “Josipa Jurja Strossmayera”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.