Papa Franjo: Isusov milosrdni pogled preobražava povijest

epa04943080 Pope Francis (C) waves from his vehicle on his way to the village of El Cobre, to visit Our Lady of the Charity, in Santiago de Cuba, Cuba, 21 September 2015. Pope Francis is in Cuba as part of an historic nine-day trip that will also take him to the USA. EPA/Alejandro Ernesto

Isusov milosrdni pogled preobražava povijest – rekao je Papa na jučerašnjoj (21. rujna) misi, na blagdan sv. Mateja evanđelista, u Holguínu – po veličini trećem kubanskom gradu, koji je prvi put u povijesti pohodio Petrov nasljednik, piše Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isus gleda Mateja, carinika u službi Rimljana, izdajicu u očima svojih sunarodnjaka. Koliku je silu ljubavi imao Isusov pogled da je tako potresao Mateja i probudio ga. To je pogled milosrđa; Isus ga je pogledao kao nitko dotada i to je Mateju otvorilo srce, oslobodilo ga, izliječilo, ulilo mu nadu i dalo novi život. Čak i ako se mi ne usudimo podići oči Gospodinu, on nas uvijek prvi gleda”, rekao je Papa u homiliji.

“Njegova nas ljubav pretječe, njegov pogled unaprijed zna naše potrebe. On vidi ponad privida, ponad grijeha, neuspjeha ili nedostojnosti. Vidi ponad društvenih kategorija kojima pripadamo”, ustvrdio je Sveti Otac dodavši: “Isus vidi dostojanstvo djece koje svi imamo, ponekad zaprljano grijehom, ali uvijek prisutno u dubini naše duše. Došao je kako bi tražio one koji se osjećaju nedostojnima Boga i drugih osoba. Dopustimo da nas Isus gleda, da nam njegov pogled vrati radost i nadu”.

“Susret s Isusom preobrazio je Mateja i on ostavlja carinarnicu. Prije je sjedeći čekao kako bi od drugih uzimao, a sada se s Isusom treba ustati kako bi drugima davao i pružao. Matej se kao carinik okoristio svojim sugrađanima, ali sada im služi. Na taj način Isusov pogled rađa misijsku djelatnost i služenje. Njegova ljubav liječi našu kratkovidnost i potiče nas da gledamo poviše, da se ne zaustavimo na prividima ili političkoj korektnosti”, kazao je papa Franjo i potaknuo da se upitamo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujem li da je moguće da se netko tko je izrabljivao ljude pretvori u slugu? Mislim li da je moguće da jedan izdajnik postane prijatelj? Isusov pogled preobražava naš pogled i njegovo srce preobražava naše srce. Bog je Otac koji želi spasenje sve svoje djece, a Isusov pogled nas potiče da dijelimo njegovu nježnost i milosrđe s bolesnicima, zatvorenicima, starima i obiteljima u teškoćama”.

Papa je Franjo podsjetio na napore i žrtve Crkve u Kubi, gdje ona radi kako bi svima, i onima u najudaljenijim područjima, donijela Kristovu riječ i prisutnost. Spomenuo je na koncu i „misijske kuće“, koje – u vidu pomanjkanja crkvi i svećenika, mnogim osobama pružaju prostor za molitvu, slušanje Božje riječi, katehezu i život u zajednici. One su, kako je rekao Papa, mali znakovi Božje prisutnosti u našim gradovima.

Papa blagoslovio grad Holguín

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svete mise na Trgu revolucije u Holguínu, Papa je Franjo blagoslovio grad s Brda križa (Loma de la Cruz). Na vrhu Brda je 1790. godine postavljen drveni križ koji gleda na grad i čitavu Kubu. Na tom se hodočasničkom mjestu i simbolu kubanske pučke pobožnosti, Sveti Otac zaustavio u molitvi i potom blagoslovio Holguín.

“Neka u pogledu na Sveti Križ koji rasvjetljuje put obitelji, djece i mladih, bolesnika i svih koji pate svi oni prime utjehu i blizinu te se osjete pozvani slijediti Isusa, koji je jedini put prema Bogu”, rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.