Papa Franjo: Svako dijete ima pravo na mamu i tatu, briga za dobro djeteta je iznad svake ideologije

U Vatikanu je danas započeo trodnevni Međunarodni međureligijski kolokvij ‘Komplementarnost muškarca i žene’, a koji organizira Kongregacija za nauk vjere u suradnji s Papinskim vijećem za obitelj i Papinskim vijećem za međureligijski dijalog, te Papinskim vijećem za jedinstvo kršćana. Papa Franjo je u današnjem uvodnom govoru zamolio sudionike da “kolokvij bude inspiracija za sve one koji traže podržati i osnažiti jedinstvo muškarca i žene u braku kao jedinstveno, prirodno, temeljno i prekrasno dobro za osobe, zajednice i cijela društva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papin govor prenosimo u cijelosti:

“Drage sestre i braćo,

Srdačno vas pozdravljam. Zahvaljujem kardinalu Mulleru na riječima kojima je predstavio naš sastanak. Želio bih započeti i podijeliti s vama promišljanje o vašem kolokviju. Morate priznati da riječ ‘komplementarnost’ ne prelazi lako preko jezika! Ipak, to je riječ u koju je zgusnuto mnogo značenja. Ona se odnosi na situacije u kojima jedna od dvije stvari dodaje, dovršava ili ispunjava nedostatak u drugoj. No, komplementarnost je mnogo više od toga. Kršćani nalaze njezino najdublje značenje u Prvoj poslanici Korinćanima, gdje nam Sveti Pavao govori da je Duh obdario svakog od nasrazličitim darovima, tako da baš kao štodijelovi ljudskog tijela rade zajedno za dobrobit cjeline, tako i darovi svih rade zajedno za dobrobit svakog (usp. 1 Kor 12). Promišljati o “komplementarnosti” nije ništa manje nego promišljati o dinamičkim harmonijama u središtu svega stvorenja. To je velika riječ, harmonija. Sve komplementarnosti su izrađene od našeg Stvoritelja, stoga Autor sklada postiže taj sklad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikladno je da ste se okupili na ovom međunarodnom kolokviju kako biste istražili komplementarnost muškarca i žene. Ova komplementarnost je korijen braka i obitelji. Jer obitelj utemeljena na braku prva je škola u kojoj učimo cijeniti vlastite i tuđe darove, i gdje počinjemo stjecati umijeća zajedničkog života. Za većinu nas, obitelj je glavno mjesto gdje možemo težiti uzvišenosti dok nastojimo ostvariti našu punu sposobnost za krepost i ljubav. U isto vrijeme, kao što znamo, u obitelji se događaju napetosti: između egoizma i altruizma, razuma i strasti, neposrednih želja i dugoročnih ciljeva. Ali obitelji također pružaju okvire za rješavanje takvih napetosti. To je važno. Kad govorimo o komplementarnosti između muškarca i žene u tom kontekstu, nemojmo miješati taj pojam s pojednostavljenom idejom da su sve uloge i odnosi dvaju spolova fiksirane u jednom statičnom obrascu. Komplementarnost će uzeti mnoge oblike, kao što svaki muškarac i žena donose svoje različite doprinose njihovu braku i formiranju njihove djece – njegovo ili njezino osobno bogatstvo, osobnu karizmu. Komplementarnost postaje veliko bogatstvo. To nije samo dobra stvar, nego je također prekrasna.

Znamo da su danas brak i obitelj u krizi. Mi sada živimo u kulturi privremenog u kojoj sve više i više ljudi jednostavno odustaje od braka kao javne obveze. Ova revolucija ponašanja i morala često je isticala zastavu slobode, ali je u stvari donijela duhovnu i materijalnupustoš bezbroju ljudskih bića, osobito najsiromašnijima i najranjivijima.

Mnogi dokazi upućuju na to da je opadanje kulture braka povezano s povećanim siromaštvom i nizom drugih društvenih zala, da nesrazmjerno utječe na žene, djecu i starije osobe. Uvijek su oniti koji najviše trpe u ovoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza u obitelji proizvela je “ekološku krizu”, jer društvena okruženja, kao i prirodni okoliš, trebaju zaštitu. Iako je čovječanstvo shvatilo potrebu rješavanja uvjeta koji prijete našoj prirodnoj okolini, sporije smo prepoznali da su naši krhki društveni okoliši pod prijetnjom – sporije u našoj kulturi, ali i u našoj Katoličkoj crkvi. Stoga je nužno da potičemo novu ljudsku ekologiju.

Nužno je prvo promovirati temeljne stupove koji upravljaju narodom: njegova nematerijalna dobra.Obitelj je temelj suživota i lijek protiv društvene fragmentacije. Djeca imaju pravo odrastati u obitelji s ocem i majkom koji su sposobni stvoriti povoljno okruženje za razvoj djeteta i njegovo emocionalno sazrijevanje. Zato sam naglasio u apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium (Radost Evanđelja) da je doprinos braka društvu”neophodan”; da on “nadilazi osjećaje i trenutne potrebe supružnika” (br. 66). To je također razlog zašto sam vam zahvalan na naglasku vašeg kolokvija na prednostima koje brak može pružiti djeci, samim supružnicima i društvu.

Ovih dana, kada krenete razmišljati o ljepoti komplementarnosti između muškarca i žene u braku, ja vas pozivam da “podignete” još jednu istinu o braku:tu da trajno opredjeljenje za solidarnost, vjernost i plodnu ljubav odgovaraju na najdubljim čežnjama ljudskog srca. Pozivam vas da imate na umu posebno mlade, koji predstavljaju našu budućnost. Obvežite se, tako da se naši mladi ne prepuste otrovnom okruženju privremenog, nego da radije budu revolucionari s hrabrošću da traže pravu i trajnu ljubav, idući protiv uobičajenog obrasca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte pasti u zamku utjecaja političkih koncepcija. Obitelj je antropološka činjenica – društveno i kulturno srodna činjenica. Ne možemo je kvalificirati na temelju ideoloških predodžbi i koncepcijakoji su važni samo u jednom trenutku povijesti. Ne možemo razmišljati o konzervativnim i progresivnim koncepcijama. Obitelj je obitelj. Ona ne može biti kvalificirana ideološkim koncepcijama. Obitelj je per se. Ona je snaga per se (sama po sebi).

Molim da vaš kolokvij bude inspiracija za sve one koji traže podržati i osnažiti jedinstvo muškarca i žene u braku kao jedinstveno, prirodno, temeljno i prekrasno dobro za osobe, zajednice i cijela društva.

Želim potvrditi da ću se prema željama Gospodina u rujnu 2015. godine otići u Philadelphiju na Svjetski susret obitelji. Hvala vam za vaše molitve kojima pratite moje služenje Crkvi.

Blagoslivljam vas od srca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Međunarodnom međureligijskom kolokviju ‘Komplementarnost muškarca i žene’ pozvana je i udruga ‘U ime obitelji’, a ispred udruge na kolokviju sudjeluje dr. Željka Markić.

Svaki dan zasjedanja otvorit će vodstvo druge vatikanske institucije koja sudjeluju u organizaciji, nakon čega će uslijediti govori vodećih vjerskih vođa i znanstvenika.

Na svakoj sjednici bit će predstavljen jedan od šest kratkih filmova koji se bave brakom muškarca i žene u svijetu. Svaki od ovih filmova sadrži razgovore s mladima i starima, samcima i oženjenima, muškarcima i ženama, laicima i posvećenima s različitih kontinenata, različitih kultura i različitih religija.

Teme se kreću u rasponu od ljepote zajednice muškarca i žene, gubitka povjerenja u trajnost braka, do kulturoloških i ekonomskih problema koji prate nestanak braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.