Papa Franjo: ‘Sjećam se svećenika koji daruju svoj život da bi služili, nosim vas u svojim srcima da bi vas utješio’

epa08353866 A handout picture provided by the Vatican Media shows Pope Francis leading the 'In Coena Domini' Mass on Holy Thursday at the Saint Peter's Basilica in Vatican City, 09 April 2020. EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Predvečerje Velikog četvrtka obilježeno je Isusovom oproštajnom večerom s učenicima. U toj se noći dogodila i jedna od najvećih gesta ljubavi u ljudskoj povijesti – Isus je oprao apostolima noge, sebe je ostavio trajno prisutnim u sakramentu Euharistije i ustanovio je sveti red svećeništva.

Papa Franjo predslavio je Misu Večere Gospodnje u Bazilici sv. Petra, čime je započelo sveto vazmeno trodnevlje. Misa Večere Gospodnje ove se godine slavila bez tradicionalnog obreda pranja nogu, i bez svečane repozicije Presvetog oltarskog sakramenta.

Papa Franjo u svojoj je homiliji istaknuo kako stvarnost koju danas proživljavamo u ovom slavlju znači da Gospodin želi ostati s nama u Euharistiji.

– Mi postajemo oni koji Gospodina nose sa sobom, do te mjere da On kaže, dok ne blagujemo njegovo tijelo i krv nećemo dospjeti u Kraljevstvo nebesko. Ovo otajstvo kruha i vina je Gospodin u nama. Služenje. Taj čin, koji je uvijek da bi mi ušli u Kraljevstvo nebesko. Igrom riječi, razmjenom riječi sa Petrom Isus je dao do znanja: ako želi ući u Kraljevstvo nebesko moramo dopustiti da nas Gospodin poslužuje. To je teško razumjeti. Ako ne dopustim da me Gospodin posluži, da mi pomogne rasti, da mi oprašta neću ući u Kraljevstvo nebesko – poručio je papa Franjo.

Nadalje Papa ističe kako danas želi biti blizu svećenicima, svim svećenicima, od onoga koji je tek zaređen do Pape.

– Svi smo svećenici, pomazani od Gospodina, pomazani da bi činili Euharistiju, da bi služili. Danas nismo imali posvetu ulja. Nadam se da ćemo to moći slaviti prije Blagdana Duhova. Ne mogu ovo slaviti, a da se toga ne sjetim. Sjećam se svećenika koji daruju svoj život da bi služili, svećenici koji poslužuju ovih dana. Umrlo je više od 60 svećenika u Italiji po bolnicama pružajući usluge. Sveci našeg susjedstva su upravo oni liječnici i medicinsko osoblje koji su služili. Primio sam danas pismo jednog svećenika kapelana u zatvoru, koji mi je rekao kako proživljava ovaj Veliki tjedan. On je franjevac. Ima svećenika koji prolaze duge putove da bi ljudima doveli Isusa i tamo umiru. Jedan biskup kada je odlazio na misijska mjesta odlazio je na groblje da bi posjetio grobove svećenika koji su tamo pustili svoje živote. Mladi ljudi, zbog zaraznih bolesti onoga mjesta, nisu imali imunitete da bi se izborili. Nitko im ne zna imena. Anonimni svećenici, seoski župnici, koji su župnici nekoliko mjesta i sela među planinama, koji idu među ljude. Jedan mi je rekao da je poznavao svako ime svojih župljana, čak i ime njegovih pasa. To je blizina svećenička. Bravo svećenima! Danas vas nosim u svojim srcima da bi vas utješio – kazao je papa Franjo.

Papa ističe kako se danas često događa, da svećenici i ne mogu ići ulicom u svojim svećeničkim odijelima jer su izvrijeđani zbog zloupotrebe svećeničke službe.

– Svećenici grešnici, zajedno s biskupima grešnicima i Papom grešnikom, oni se ne libe tražiti oproštenje. Tako uče praštati jer znaju da trebaju moliti oproštenje. Svi smo grešnici, svećenici koji trpe zbog krize, ne znaju što bi učinili, koji su u mraku. Danas svi vi braćo svećenici, sa mnom ste ovdje na oltaru, vi posvećeni. Želim vam samo jedno reći, ne budite tvrdoglavi poput Petra. Dopustite da vam operu noge. Gospodin je vaš poslužitelj. On je blizu vas, kako bi vam dao snagu i oprao vam noge. I tako s tim mislima i svjesnosti da moramo biti oprani budite veliki praštatelji. Praštajte, imajte veliko širokogrudno srce. To je mjera kojom ćemo biti mjereni. Koliko si praštao bit će ti oprošteno. Ne boj se praštati. Ponekad imamo sumnje. Gledajte Krista, tamo je oproštenje za sve – dodao je.

Na kraju svoje homilije papa Franjo zahvaljuje na daru svećeništva i za sve nas.

– Zahvaljujem Bogu za nas, svećenici. Isus vas voli. Samo traži od vas da dopustiti da vam opere noge – zaključno je poručio papa Franjo, piše Laudato.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/laudato.hr