Papa Franjo: U betlehemskim jaslicama, na Križu na kalvariji, u braći i sestrama koji trpe Bog se ponižava i čak se uništava

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, papa Franjo svoju propovijed kao i nagovor prije molitve Anđeoskog pozdravljenja usredotočio je na potragu za Bogom: „Ta potraga muškaraca i žena iz cijelog svijeta, koju simboliziraju Sveta tri kralja je beskrajna“, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je vjernike kako se ta potraga mora odvijati stalno, neumorno i odvažno uz svjetlo Evanđelja i preporučio im da ga nose uvijek sa sobom kako bi iz njega crpili snagu i svjetlo na tom putu potrage. Istaknuo je kako Božja ljubav slijedi i one koji žive daleko od Boga. Zaželio je sretan Božić katoličkoj i pravoslavnoj braći i sestrama koji po julijanskom kalendaru sutra slave Kristovo porođenje.
„Dijete rođeno u Betlehemu od Djevice Marije došlo je na svijet ne samo za izraelski narod, koji su predstavljali pastiri, već za cijelo čovječanstvo, koje predstavljaju Sveta tri kralja, koji su došli u Betlehem s dalekog Istoka“, rekao je Papa tijekom svečane mise koju je u bazilici Sv. Petra služio s brojnim kurijalnim biskupima i kardinalima. U crkvi su odzvanjali različiti jezici, od latinskog i engleskog do kineskog i ruskog. Sudjelovao je i Diplomatski zbor akreditiran pri Svetoj Stolici.
Papa je primijetio kako je Herod bio čovjek vlasti, koji u drugima vidi samo suparnike. Tri kralja su međutim prešla iz ljudskih računa u otajstvo.

„Potraga čovječanstva za Bogom sliči procesiji Sv. triju kraljeva, koja se od onda ne prekida i koja tijekom svih epoha prepoznaje poruku zvijezde i nalazi Djetešce, koje nam pokazuje Božju blagost“, rekao je Papa. Osvrnuo se na evanđeoski opis hoda Mudraca i analizirao njihova stajališta, odluke i ponašanje. Nije propustio ni osvrt na ponašanje Heroda, koji se zanima za Djetešce kako bi ga odstranio, i pastira koji su shvatili poruku anđela i prvi donijeli svoje darove.

Primijetio je kako su Mudraci s Istoka nastojali otkriti poruku zvijezde i prebrodili brojne teškoće. Pogriješili su u svojim računima i popustili napastima. Podsjetio je na njihovu utjehu i na njihova razočaranja. Molio je na kraju kako bi svi dobili snagu da se oslobode od svojih iluzija, umišljenosti, vlastitih vrsta svjetla i ponizno tražili vjeru i stvarno svjetlo, kao što su to postigla Sveta tri kralja. „Slijedeći zvijezdu nećemo ostati razočarani. U betlehemskim jaslicama, na Križu na kalvariji, u braći i sestrama koji trpe Bog se ponižava i čak se uništava“, rekao je papa Franjo.
Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja s prozora Apostolske palače, Papa je podsjetio mnoštvo okupljenih vjernika i turista na Trgu Svetog Petra kako je Isus došao na svijet da spasi sve ljude. Primijetio je kako Bogojavljenje proširuje naše poglede na svjetska obzorja i govori nam o Božjoj volji da spasi cijelo čovječanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bog ne rezervira svoju ljubav za privilegirane, već ju kao Stvoritelj, Spasitelj i Otac nudi svima. Zbog toga moramo uvijek gajiti povjerenje i nadu prema svim ljudima i vjerovati u njegovo spasenje i za one koji nam se čine daleko od Njega. On ih slijedi svojom strastvenom, vjernom i poniznom ljubavlju“, rekao je.

Ponovio je kako put Svetih triju kraljeva sliči hodu duše prema susretu s Kristom. „Oni pomno, neumorno i odvažno prate Gospodnje znakove. Tako hoda i svaki pravi kršćanin. Zvijezda, a to je Riječ Božja, vodi svakog čovjeka k Isusu. To je svjetlo koje osvjetljuje naš hod, hrani i obnavlja našu vjeru, naša srca i naše zajednice. Nastojimo je prepoznati i o njoj razmišljati svaki dan, kako bi postala plamen, koji bi osvijetlio naše korake i korake onih koji hodaju uz nas, pokušavajući pronaći put koji vodi ka Kristu“.

Sveti Otac podsjetio je nazočne kako se na svetkovinu Bogojavljenja obilježava i Svjetski dan misionarskog djetinjstva. Objasnio je kako je to slavlje djece koja s radošću doživljavaju dar vjere i mole da Isusovo svjetlo stigne do sve djece svijeta. Potaknuo je odgojitelje da u mladima gaje misionarski duh, da ne budu zatvorena, već otvorena djeca kako bi otkrili veliko obzorje te se uputili svojim srcima prema tom obzorju i postali svjedoci Božje nježnosti i navjestitelji Evanđelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.