Papa Franjo u Mjanmaru naglasio vjersko ‘jedinstvo u različitosti’

Foto: Fah

Papa Franjo sastao se u utorak u većinski budističkom Mjanmaru s vođama različitih vjeroispovijesti i pritom naglasio “jedinstvo u različitosti”, ali nije spomenuo muslimansku manjinu Rohindža koja je masovno izbjegla u Bangladeš nakon ofenzive mjanmarske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedinstvo je uvijek proizvod različitosti”, poručio je Franjo čelnicima budističke, islamske, hinduističke, židovske i kršćanske zajednice u Yangonu, prenijeli su dužnosnici Vatikana o tom 40 minuta dugom sastanku.

Papa je naglasio da sve religije imaju svoje vrijednosti i tradicije za dijeliti, a da se to može dogoditi samo “ako se živi u miru, a mir se gradi u zbiru različitosti”.

Aye Lwin, istaknuti muslimanski čelnik koji je sudjelovao na sastanku, otkrio je da je zamolio Papu da pozove mjanmarske političke čelnike da “spase vjeru koju poštujemo, no koju bi mogle oteti skrivene namjere”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo će kasnije u utorak otputovati u prijestolnicu Naypyitaw na sastanak s čelnicom vlade Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Međunarodna zajednica oštro kritizira Suu Ky jer je izrazila dvojbe u izvještaj kršenju ljudskih prava Rohindža i nije osudila postupanje vojske.

Papa će nakon susreta sa Suu Kyi održati govor.

Njegov posjet je toliko delikatan da su ga neki savjetnici upozorili neka ne izgovara riječ “Rohindža” kako ne bi izazvao diplomatski incident koji bi vojsku i vladu te države okrenuo protiv manjinskih kršćana. U Mjanmaru živi oko 700 tisuća katolika u sveukupnoj populaciji od 51 milijun ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdolinijaška skupina budističkih svećenika, ranije znana pod imenom Ma Ba Tha, u ponedjeljak je pozdravila Papin posjet, ali je bez objašnjenja, upozorila da će “odgovoriti” ako će Franjo otvoreno govoriti o Rohindžama.

Papa će nakon Mjanmara od 30. do 2. prosinca posjetiti Bangladeš, državu u kojoj je utočište našlo više od 620.000 Rohindža izbjeglih iz Mjanmara. U Dhaki će se sastati skupinom izbjeglica Rohindža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.