Papa jasan: Pobačaj je ubojstvo čovjeka, brak je zajednica između žene i muškarca

Papa Franjo
epa09115060 A handout photo made available by the Vatican Media shows Pope Francis celebrating the Sunday Easter 'Resurrection of the Lord' at St Peter Basilica in Vatican, 04 April 2021. EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Odgovarajući na novinarska pitanja po povratku s putovanja u Slovačku i Mađarsku, papa Franjo ponovno se prema pobačaju odredio kao ubojstvu, odbacivši pritom mogućnost crkvenog priznanja istospolnih zajednica kao brakova, prenosi Bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja etapa Papina četverodnevnog pastoralnog pohoda Slovačkoj održanog pod geslom “S Marijom i Josipom na putu koji vodi k Isusu” bilo je Nacionalno svetište Gospe od Sedam Žalosti u Šaštinu u kojem je slavio velebno euharistijsko slavlje na kojem se okupilo više od 60.000 vjernika.

Nakon misnoga slavlja Papa se odvezao automobilom do zračne luke u Bratislavi gdje ga je dočekala Predsjednica Republike Slovačke Zuzana Čaputová. Nakon privatnog susreta koji je trajao nekoliko minuta Papa je ušao u zrakoplov gdje je upriličena tiskovna konferencija tijekom leta za Rim.

Brak je sakrament i Crkva nema ovlast promijeniti ga jer je Bog ustanovio sakramente, istaknuo je Sveti otac. Ljudima drugih spolnih orijentacija potrebno je pomoći, dodao je. “Oni su naša braća i sestre, ali brak je brak.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bog je dobar i želi spasenje sviju, ali molim vas, ne tjerajte Crkvu da zaniječe svoju istinu”, rekao je Franjo.

Na pitanje o pobačaju, papa Franjo ustanovio je kako je “pobačaj više od problema”.

“Pobačaj je ubojstvo. Pobačaj… Ne budimo dvoznačni: tkogod počini pobačaj, počinio je ubojstvo. Uzmite bilo koji embriološki udžbenik za studente medicine”, rekao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve koji opravdavaju pobačaj Sveti Otac je pozvao da mu odgovore na dva pitanja: prvo, je li u redu riješiti problem ubojstvom ljudskog bića? I drugo: je li u redu zaposliti plaćenog ubojicu kako bi se riješilo problem?

“Ne pitajte me čudna pitanja. Znanstveno gledano, to je ljudski život. Zato Crkva ne može prihvatiti pobačaj; da ga prihvati, bilo bi to kao prihvaćanje svakodnevnog ubojstva”, zaključio je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.