Papa sazvao opću redovnu Biskupsku sinodu za jesen 2022.

Foto: Snimka zaslona

Papa Franjo odlučio je sazvati redovnu opću skupštinu Biskupske sinode za jesen 2022., priopćio je 15. veljače Tiskovni ured Svete Stolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se navodi kako je 6. i 7. veljače 2020. održan prvi sastanak XV. redovnog vijeća Glavnog tajništva Biskupske sinode kako bi se Svetome Ocu predložilo moguće teme o kojima će se raspravljati na XVI. redovnoj općoj skupštini, te kako bi obradilo i druge teme, kao što su rad Glavnog tajništva nakon Sinode 2018. o mladima i odjek posinodske apostolske pobude Christus vivit.

Sjednica je započela interventom glavnog tajnika, kardinala Lorenza Baldisserija, koji je predstavio rezultate savjetovanja koje je provelo Glavno tajništvo o temama za sljedeću redovnu opću skupštinu u što su, tijekom 2019. godine, bile uključene biskupske konferencije, sinode istočnih katoličkih crkava sui iuris, dikasteriji Rimske kurije i Unija viših redovničkih poglavara. Nakon izlaganja glavnog tajnika, održana je iscrpna rasprava kako na plenarnom zasjedanju, tako i u jezičnim skupinama.

Plenarnom sjednicom popodne u četvrtak 6. veljače predsjedao je Sveti Otac, kojem je predstavljen niz mogućih tema, koji je on prihvatio u pogledu konačnog izbora teme Sinode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom rasprave istog poslijepodneva javila se i potreba za hitnim izražavanjem solidarnosti s braćom i sestrama uključenima u dramu prisilne migracije.

Također se raspravljalo o hodogramu prema sljedećoj redovnoj općoj skupštini Biskupske sinode i u vezi s tim Sveti je Otac, saslušavši mišljenje Generalnog tajništva i Redovnog vijeća, odlučio sazvati gore spomenutu Skupštinu za jesen 2022., kako bi se osiguralo veće sudjelovanje čitave Crkve u pripremi i slavljenju sljedeće redovne sinode, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.