Papinske bule iz tajnih arhiva izložene u Rimu

Papinske bule, službeni dokumenti kojima su poglavari Rimokatoličke Crkve progašavali Svete godine, od prve 1300. do one 2000., u srijedu su na nekoliko mjeseci napustile Vatikan kako bi bile izložene u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prve bule (lat. pečat) kojom je Bonifacije VIII. najavio jubilej 1300. do one koju je Ivan Pavao Drugi proglasio 2000., sve su to dragocjeni rukopisi čiji su originali ukrašeni papinskim pečatima.

Rukopisi se ljubomorno čuvaju u vatikanskom tajnom arhivu. Može ih se vidjeti samo nakon dobro obrazloženog zahtjeva i to jedino radi “povijesnog istraživanja”, rekao je pročelnik arhiva Sergio Pagano.

Vatikan je prihvatio da bule izađu iz arhiva kako bi bile izložene u palači iz XV. stoljeća, koja je također vatikanski teritorij, u blizini Panteona u povijesnom središtu Vječnog Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Bonifacije VIII. (1294-1303) proglasio je prvu Svetu godinu 1300., dajući svojim nasljednicima u zadaću da ih slave svakih 100 godina.

Kako te prigode ne bi bile tako rijetke, oni su odlučili organizirati dvije po stoljeću, potom tri pa četiri, tako da se sada “redoviti” jubileji obilježavaju svakih 25 godina.

Njima se dodaju i “izvanredni” jubileji poput Godine milosrđa koju je papa Franjo proglasio ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među dokumentima koji će biti izloženi do 31. srpnja, “dvanaest su bule, šest antičkih bakropisa među kojima jedna vrijedna inkunabula, a ostatak su kopije rukopisa”, kazao je Libero Andreatta, potpredsjednik Vatikanskog ureda za hodočasnike.

Najvažniji dio dokumenata nalazi se u prvim redovima tekstova koji, nakon nekoliko latinskih rečenica, opisuju političko i duhovno stanje katoličkog svijeta u vrijeme kada su nastajale, a ukazuju i na stanje vjere u vjernika, kaže Pagano, koji radi u tajnim arhivima već 37 godina i bule su mu specijalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.