Pater Horvat: ‘Prevažno je zamijetiti da Stjepana ne ubijaju bezbožnici nego tadašnji vjerski autoriteti’

Foto: Facebook

Pater Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, koristi društvene mreže za evangelizaciju mladih ljudi, a ovim putem pater se na društvenim mrežama oglasio povodom blagdana sv. Stjepana Prvomučenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Jučer smo slavili Božić, a danas slavimo prvomučenika Stjepana. Crkva danas odlaže svoje bijele svečane haljine i odijeva se crvenom bojom, bojom mučeničke krvi. Suprotnost ne može biti veća. Radosno rođenje djetešca i smrt kamenovanjem odraslog čovjeka. Stjepan je bio revan svjedok Isusa Krista. Sv. Luka u Djelima apostolskim izvještava da neki Židovi, nisu prihvatili Stjepanovo svjedočenje, jer nisu prihvatili Isusa za Mesiju.

Prevažno je zamijetiti da Stjepana ne ubijaju bezbožnici, ateisti, nego tadašnji vjerski autoriteti, oni kojima je tada vjera bila sredstvo vladanja i političke moći. No ono što je još važnije je to da je Stjepan slijedio i živio Duh Isusove ljubavi, a ta ljubav se bori protiv grijeha, ali ljubi grješnika pa i po cijenu života. Stjepan je umirući molio za svoje neprijatelje: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh.“ Neshvatljiva je ta ljubav… ali to je ljubav na koju smo pozvani i ti i ja. Teško je to prihvatiti, ali primjeri mnogih svetaca nam govore da ćemo u ovome svijetu, ako se iskreno trudimo živjeti vjeru, gotovo sigurno, na neki način biti progonjeni, pa možda i od svojih najbližih jer svijet se opire takvoj ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mene su progonili i vas će progoniti“ (Iv 15,20), kaže Isus te nas poziva da ne uzvraćamo istom mjerom i potiče nas na ljubav kada kaže: „Ljubite i neprijatelje svoje…činite dobro i onima koji vas mrze i molite za one koji vas progone – da budete sinovi Oca koji je na nebesima.“(Usp. Mt 5,38-48) Jer „Ako ljubite samo one koji vas ljube, što osobito činite? Pa to čine i nevjernici.“(Usp.Mt 5,38-48) Put ljubavi je strašno težak, ali jedini ispravan put…”, istaknuo je pater Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.