Pavličić u prozi piše neizravno o vukovarskim temama

Voditeljica tribine “Vukovar u djelima Pavla Pavličića” Julijana Matanović u ponedjeljak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu ocijenila kako je Vukovar prije i poslije Domovinskoga rata bio bitna tema u nekoliko Pavličićevih knjiga, premda se ratne teme ne provlače izravno kroz njegov opus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako Pavličić, koji je bio gost tribine, u svojim prozama piše o Vukovaru, premda ga izravno ne imenuje. Vukovar je grad u kojem žive predstavnici podunavskih naroda, napomenula je dodavši kako to ilustrira u prozi “Diksilend”, čiji protagonisti nose različita nacionalna imena.

Ratne teme ne provlače se izravno kroz Pavličićev opus, rekla je Matanović te dodala da je Vukovar prije i poslije Domovinskoga rata bio bitna tema u nekoliko njegovih knjiga. Podsjetila je da vukovarske teme prevladavaju u knjigama “Vodič po Vukovaru”, “Šapudl” i “Diksilend”, čija je radnja djelomično smještena u vrijeme rata.

Ocijenila je da se Pavličićev roman “Nevidljivo pismo” iz 1993. može čitati kao alegorija straha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar je, smatra Matanović, velik izazov i velika tema hrvatske književnosti.

Po voditeljičinim riječima o hrvatskom ratnom romanu i prozi sve do 1997. nije bilo potrebno govoriti jesu li ili nisu dobro napisani, nego je prevladavao odnos prema sudjelovanju autora u ratu i vjerodostojnosti njegova djela. Tek se od 1997. i pojave romana “Kratki izlet” Ratka Cvetnića gleda je li djelo dobro napisano, napomenula je i dodala kako se dotad na prozu gledalo isključivo kroz prizmu sudioništva u ratu i vjerodostojnosti zapisa.

Pavličić je istaknuo kako je jako malo pisao o ratu u Vukovaru jer, kako smatra, on nije vjerodostojan svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Vukovaru se prije rata u Zagrebu malo znalo pa sam zato o svom rodnom gradu pisao, napomenuo je dodavši, kako je tek u ratu došlo do otvaranja vukovarskih tema u hrvatskoj književnosti.

Akademik Pavao Pavličić rođen je u Vukovaru 1946. Redoviti je profesor na Odsjeku za komparativnu književnost. Prepoznatljiv je po pisanju kriminalističkih romana za djecu i odrasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.