Počelo snimanje igranoga filma i televizijske serije “General” – o Domovinskome ratu

Foto: hrt

Kod Svetoga Roka u blizini Lovinca jučer je pala prva klapa HRT-ova igranoga filma i televizijske serije General, priče o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine koji za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) snima produkcijska tvrtka Kiklop film. Snimanje je počelo na obližnjoj planini u zimskim uvjetima kako bi se dočarao proboj Hrvatske vojske (HV) i inženjerije preko Dinare, što je bio preduvjet za operaciju oslobađanja Knina u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine. U naslovnoj je ulozi Goran Višnjić, koji se na setu kroz snijeg i blato u terenskome vozilu HV-a probija uskim i strmim planinskim putom koji su upravo prokrčili bageri i ostala mehanizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovdje snimamo zimu 1995. tijekom koje se probijala cesta preko Dinare da bi se preko nje došlo do Knina. Danas počinjemo i imamo razmjerno laganiji dan. Razmjerno je ključna riječ jer je prvi dan snimanja svima, a ne samo meni. Sutra je na rasporedu scena Badnje večeri, također na terenu. Imamo sreće što je pao snijeg, pa sve izgleda vjerodostojno“, rekao je za Hrvatsku radioteleviziju Goran Višnjić.

Dodao je kako je cijela ekipa puna poleta i želje da se zahtjevan posao obavi što bolje. „Ovakve scene ne možete snimiti u Zagrebu, ima jako mnogo terenskih prizora, većinom eksterijera. Želimo napraviti dobar film i seriju. Svi smo ovdje sto posto u tome. Mislim da ćemo obaviti dobar posao, a publika će sve ocijeniti“, ustvrdio je Višnjić. Istaknuo je kako je proučavanje života generala Gotovine bilo važno u pripremi za ulogu, u čemu su mu pomogli brojni materijali dostupni na YouTubeu te knjiga Nenada Ivankovića Ratnik, pustolov i general prema kojoj je izrađen i scenarij za film.

Na setu smo jučer zatekli stotinjak ljudi – glumaca, statista, kostimografa, snimatelja – uz bagere, terenska vozila i ostalu tehniku, sve pod redateljskom palicom Antuna Vrdoljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovdje snimamo jedno od remek-djela o Domovinskome ratu. Ante Gotovina je došao na zamisao da se Knin mora osloboditi, no general Bobetko ga je upozorio da bi krenuti odozdo prema Kninu, kako su išli partizani tijekom Dugoga svjetskog rata, donijelo strahovito mnogo mrtvih. I onda je Gotovina došao na nemoguću zamisao da se prema Kninu krene preko Dinare. Gradnjom ceste do samoga vrha Dinare počeo je navedeni pothvat“, izjavio je Antun Vrdoljak.

O njegovoj ozbiljnosti svjedoči i anegdota da su neki američki časnici dodirivali tenkove želeći se uvjeriti da su pravi, da je to doista željezo, otkrio je Vrdoljak. Istaknuo je da je „i sam Bog pomogao filmskoj ekipi jer je snijeg pao baš na vrijeme kako bi snimljena scena mogla biti autentična“.

Da je riječ o ratnome filmu, vidjelo se i po mnogobrojnim statistima, odjevenim u odore Hrvatske vojske i naoružanim strojnicama, koji su za potrebe snimanja držali stražu u šumi pod snijegom uoči dolaska generala Gotovine, s kojima je u terenskome vozilu bio i general Ante Roso, kojega tumači Boris Svrtan. Pored Višnjića i Svrtana u filmskoj su ekipi također Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan i Zrinka Cvitešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimanje će trajati do 20. srpnja i to na mnogobrojnim mjestima kao što su Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a snimat će se i u Francuskoj. Pomoćnik je redatelja Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma Broj 55, HRT-ova ratnoga filma koji se bavi tematikom Domovinskoga rata i koji je također bio na setu. Za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, a za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak.

Emitiranje televizijske serije General na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je tijekom 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.