Pokušaj rušenja Batinskog mosta

31. siječnja 1992. godine skupina diverzanata iz područja Slavonije pokušala je duboko u neprijateljskom teritoriju minirati poznati most u Batini koji je bio jedina veza između Vojvodine i Baranje preko koje je dolazila pomoć srpskim vojnicima u okupiranoj Baranji iz koje su napadali Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diverzanti su preko Kopačkog rita ušli duboko u neprijateljsku pozadinu, ali su zbog tehničkoga kvara na vozilu (amfibiji) otkriveni i raspršeni na manje skupine. Nakon borbi (od 2. do 7. veljače) 7 diverzanata je zarobljeno (još 1 naknadno), 3 su poginula, a 9 se uspjelo spasiti i preplivati Dunav. Međudržavnim dogovorom, zarobljeni hrvatski diverzanti (“somborska skupina”), nakon 2 godine zatvora razmijenjeni su na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca (12.I.1994.) za pripadnike srpske terorističke skupine “Štit”. (2.II.)

Bio je to izuzetno hrabar pokušaj hrvatskih mladića u vrijeme kada je bila okupirana trećina Hrvatske, a kada se neprijateljska vojska nalazila nadomak svih velikih gradova osim sjeverne Hrvatske, te Kvarnera i Istre. Ova hrabrost će ostati zauvijek zapisana u kronologiji Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.