Potpisan ugovor o kulturnoj suradnji Hrvatske i Azerbajdžana

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i azerbajdžanski ministar kulture i turizma Abulfaz Garayev Mursal potpisali su danas u Dubrovniku ugovor o kulturnoj suradnji dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor predviđa potporu svim oblicima suradnje od obostranog interesa utemeljenih na razmjeni kulturnih vrijednosti te poticanje izravne suradnje ustanova, udruga i strukovnih organizacija, kao i razmjene stručnjaka u području kulture i umjetnosti.

“Veliko mi je zadovoljstvo što ste me pozvali u vašu predivnu zemlju, s kojom smo već vrlo dobri prijatelji, jer je ovaj program koji smo danas potpisali vodič za sljedeće tri godine suradnje”, rekao je nakon potpisivanja ugovora azerbajdžanski ministar kulture i turizma. Ovaj je program, istaknuo je, simbol za dugu buduću suradnju dviju zemalja “koju ćemo sigurno širiti i na područja koja možda sada nismo obuhvatili”.

“Po svemu što znam o Hrvatskoj i što sam i ovaj put vidio, znam da će ta suradnja biti sve bolja i veća”, dodao je Garayev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uputivši riječi dobrodošlice, ministrica Zlatar Violić istaknula je kako joj je “iznimno drago da potpisujemo program suradnje jer vidimo da elemenata za dobru suradnju ima kako u području baštine, tako i u području suvremene umjetnosti”.

Ugovor o kulturnoj suradnji dviju zemalja omogućit će suradnju glazbenih i koncertnih ustanova te razmjenu manjih ansambala i umjetnika u području izvedbenih umjetnosti pa su tako predviđena gostovanja po dva ansambla iz svake zemlje.

U Hrvatskoj će gostovati Azerbajdžanski državni komorni orkestar Gara Garajev i Azerbajdžanski državni teatar pantomime, dok će se u Azerbajdžanu predstaviti komorni orkestar Zagrebački solisti i Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poticat će se izravna suradnja galerija i muzeja te podupirati organizacija izložbi vizualne umjetnosti, dizajna i fotografije pa će u Azerbajdžanu će gostovati tri hrvatske izložbe – izložba hrvatskih spomenika na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine, izložba hrvatske nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovim listama i izložba hrvatskoga suvremenog dizajna In a Nutshell.

S druge strane, hrvatska će publika imati priliku vidjeti izložbu fotografija Azerbajdžana, izložbu suvremene umjetnosti te zemlje te izložbu azerbajdžanskih tepiha, tradicijskih obrta i starih glazbala.

Ugovorom je predviđeno i uzajamno sudjelovanje na festivalima i susretima koje će izravno dogovarati organizatori događanja, a potiče se i izravna suradnja ustanova koje se bave zaštitom i istraživanjem kulturne baštine, izravna suradnja pisaca i prevoditelja, knjižnica i knjižničarskih udruga te nakladnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Republike Azerbajdžana za godine 2014., 2015. i 2016. potpisan je u skladu sa sporazumom između hrvatske i azerbajdžanske vlade o kulturnoj suradnji koji je potpisan u lipnju 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.