Povijesni koncil u Kijevu: Utemeljuje se Ukrajinska Pravoslavna Crkva

Foto: Fah

Ukrajinski pravoslavni svećenici u subotu će u Kijevu utemeljiti Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu čiju je autokefalnost u listopadu priznala Carigradska patrijaršija a Rusija tu odluku nazvala “katastrofom i raskolom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carigradska patrijaršija u listopadu je priznala autokefalnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve, čime se prekida s 332 godine ruskog vjerskog tutorstva u Ukrajini.

> „Hrvatska pravoslavna Crkva bila je, jest i bit će“ – što je istina o pravoslavlju u Hrvata?

Ruska Pravoslavna Crkva je odluku Carigradske patrijaršije, po hijerarhijskoj tradiciji najviše pravoslavne crkve u svijetu, nazvala “katastrofom i raskolom” i najavila da će s njom prekinuti euharistijske odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup na kojem bi se trebale ujediniti tri ranije neovisne ukrajinske pravoslavne crkve održat će se u Kijevu u katedrali Svete Sofije. Posebni gost koncila bit će ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

> (FOTO) Predstavljene knjige o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi: ‘Zašto se prešućuje povijest velikosrpske hegemonije?’

Uoči tog događaja, patrijarh Kiril koji je na čelu Ruske Pravoslavne Crkve pozvao je vjerske vođe i svjetske čelnike da zaštite vjernike i svećenstvo u Ukrajini od progona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskoj patrijaršiji, a drugi je dio vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.