Povjerenstvo za neprofitne medije nije predviđeno Zakonom, a hoće li se onemogućiti medijsko nasilje u Pupovčevim Novostima?

Foto: Fah

Povjerenstvo za neprofitne medije nije ni predviđeno Zakonom o kulturnim vijećima i to bi trebalo spadati u medijsku politiku, izjavila je u utorak u Bruxellesu hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Obuljen protuzakonito razriješila dužnosti članove Kulturnih vijeća?

“Kulturna vijeća koja su danas imenovana propisana su zakonom, dok povjerenstvo za neprofitne medije koje je prije postajalo nije dio Zakona o kulturnim vijećima”, rekla je ministrica Obuljen-Koržinek odgovarajući na upit zašto nije imenovano povjerenstvo za neprofitne medije.

> Sukob interesa: Član Povjerenstva za neprofitne medije Hromadžić novac dijelio portalu s kojim surađuje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručno povjerenstvo za neprofitne medije postojalo je za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a prošle godine ga je ukinuo tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

> (VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Ministrica Obuljen-Koržinek sudjeluje u utorak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.
Na sastanku se razgovora o dopunama direktive o audivizualnim medijskim uslugama s ciljem da se regulira pitanje novih usluga, usluga na zahtjev, da se promiče europska kinematografija, osigura zaštita djece i da se olakša borba protiv govora mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Pupovčeve Novosti financirane iz proračuna RH: medij za širenje mržnje i netrpeljivosti

“Hrvatska podržava direktivu kakva se sada predlaže u svim njezinim dijelovima, proširenje jurisdikcije na nove usluge i nove platforme, uvođenje europskih kvota. Mislim da su to poboljšanja koja neće ugroziti ničije poslovanje, niti razvoj novih tržišta, a omogućit će da se na adekvatan način nacionalnim mjerama kulturnih i medijskih politika zapravo štiti i promiče europski sadražaj te ono što je najvažnije da se štiti od govora mržnje, da se štite maloljetnici i da se štiti etičnost i profesionalnost u oglašavanju”, rekla je ministrica.

> Obračun s korupcijom: Hasanbegović raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bivši ministar Zlatko Hasanbegović isticao je kako je Ministarstvo kulture u vrijeme Vlade Zorana Milanovića u tri godine neprofitnim medijima, njih 28, dodijelilo ukupno 8,7 milijuna kuna.

> Zdenko Duka: Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce

Najviše su, po 900.000 kuna u te tri godine, dobili portali Forum.Tm i H-Alter te Treći sektor – civilno društvo na malom ekranu (televizija). Lupiga.com i portal Kulturpunkt.Hr dobili su po 700.000 kuna, VoxFeminae.net 540.000 kuna, Crol.hr 420.000 kuna.

> Marito Mihovil Letica: vrijeđanje i provociranje u srpskome tjedniku ‘Novosti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio Studentu pripalo je 360.000 kuna, In-Portalu deset tisuća kuna manje, Neovisnom novinarskom portalu – Tris. Com. 340.000 kuna, a Cenzuri, tv emisiji 335.000 kuna itd.

Po 70.000 kuna dobili su Slobodni Filozofski, Fairpress.eu, Radio Attack, Romi, Gong, Pogledaj.to, Prosvjeta – novine za kulturu, Autograf.

Udruga U ime obitelji upozoravala je kako je Ministarstvo kulture, koje je za vrijeme Milanovićeve Vlade vodila Hrvatska narodna stranka, “u četiri godine dodijelilo desetke milijuna kuna 20-ak medija lijevo-liberalnih udruga, i to prema vrlo proizvoljnim i neprofesionalnim kriterijima natječaja i na temelju procjene Stručnog povjerenstva koje je bilo interesno i profesionalno povezano s portalima koje je preporučivalo”.

Bivša SDP-ova i HNS-ova vlast dodjeljivala je novac poreznih obveznika uglavnom samo portalima i udrugama s kojima je povezana i koje percipira kao “svoje“, što je potvrdio član stručnog povjerenstva i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, kada je na novinarski upit komentirao: „Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!“, podsjetili su iz U ime obitelji.


> Ante Gugo: Tko nema argumente poseže za uvredama i lažima!

“Medijsko nasilje kod nas je najčešće sponzorirano državnim novcem”, istaknuo je Ante Gugo.

“Sve donedavno postojao je sustav u kojem je tzv. neprofitnim medijima Povjerenstvo za sufinanciranje neprofitnih medija pri Ministarstvu kulture doniralo velike iznose novca. Svrha toga bila je da se jača pluralizam medija, sloboda javne riječi i da se jačaju ljudska prava. Već u samom startu došlo je do izopačenosti cijelog projekta jer su u Povjerenstvu sjedili vlasnici ili urednici neprofitnih medija koji su praktično sami sebi davali novac”, dodao je.

“Koliko su oni ispunjavali zadaću zbog koje su dobivali novac najbolje svjedoče brojne sudske presude protiv njih ili javno objavljene isprike da bi se preduhitrile osuđujuće presude. Možemo sasvim slobodno reći da su baš ti i takvi mediji postali pravi rasadnici neprofesionalnog odnosa prema novinarstvu, da su postali središta medijskog nasilja i da su postali rasadnici neodgovornog odnosa prema javno izgovorenoj riječi”, ocijenio je Gugo.

“Glasila nacionalnih manjina ne problematiziraju društvene probleme onih zbog kojih postoje, nego se otvoreno svrstavaju uz određene političke opcije. Umjesto da zagovaraju toleranciju, oni postaju perjanice netolerantnog odnosa u prostoru za dijalog”, upozorio je Gugo.

> Pupovčeve ‘Novosti’ – umjesto da rade na suživotu, pozivaju na klanje, iskrivljuju povijesne činjenice i omalovažavaju hrvatski narod

Upravo zbog tog medijskog nasilja koje se posebno ističe u Tjedniku “Novosti”, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, krovna institucija Srba u Hrvatskoj, i u kojoj je na čelu potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, udruga U ime obitelji sastavila je Izvještaj u kojem je ukazala na činjenicu da tjednik Novosti, kojemu je samo za 2016. godinu dodijeljeno 3,2 milijuna kuna iz državnog proračuna, promiče netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, vrijeđajući pri tome i Republiku Hrvatsku, njezinu državnost i suverenost .

Kako bi se to zaustavilo, udruga U ime obitelji pokrenula je peticiju upućenu Savjetu za nacionalne manjine i Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojom traži trogodišnju obustavu financiranja tjednika Novosti, a i Vi je možete potpisati preko sljedeće poveznice:

https://potpisi.me/peticija/zaustavimo-financiranje-vrije%C4%91anja-hrvata-i-republike-hrvatske-iz-na%C5%A1ih-d%C5%BEepova

Tjednik Novosti se financira iz programa Savjeta za nacionalne manjine za promicanje kulturne autonomije, odnosno kulture, običaja i jezika srpske nacionalne manjine. Međutim, umjesto da je taj novac pozitivno upotrebljen za promicanje kulture, običaja i jezika srpske nacionalne manjine, on je zloupotrebljen za političke obračune s neistomišljenicima i uvrede na račun Hrvata i Hrvatske , što se može vidjeti iz brojnih primjera tekstova objavljenih u Novostima.

> Potpišite peticiju: Zaustavimo financiranje vrijeđanja Hrvata i Republike Hrvatske iz naših džepova!

Uz to, udruga U ime obitelji upozorila je i na sukob interesa u kojemu se nalazi g. Milorad Pupovac koji je
1) predsjednik SNV-a koje izdaje Novosti
2) član Savjeta za nacionalne manjine koje raspodjeljuje sredstva za tiskanje Novosti
3) član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojemu Savjet podnosi Izvještaj o trošenju novca.

Pupovčeve Novosti uhvaćene u laži ili govoru mržnje najčešće se izvlače na satiru.

Redovito se primjerice ponavlja obrazac objavljivanja jezivih čestitki povodom obilježavanja hrvatskih državnih blagdana u kojima autori naslovnicama punih krvavih prizora i tekstovima omalovažavaju nacionalne simbole ili otvoreno šire velikosrpsku propagandu.

Goste kod npr. hrvatskog novinara Velimira Bujanca proglašavaju ološem, a ostale njima nepodobne – ustašoidima.

Nastavljaju tako Pupovčeve “Novosti” tradiciju lista Srbobran, srpskih novina koje su izlazile u Zagrebu krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Pupovčeve ‘Novosti’ nastavljaju proračunski novac koristiti za širenje netolerancije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.