Predstava ”Muka svetog Dujma” ponovno na Sudamji

Pasionska predstava ”Muka svetog Dujma” Dramskog studija Ilirik uvršena je i ove godine na program splitske manifestacije Sudamja, a igrat će se u dvorištu katedrale Sv. Dujma, kod kripte Sv. Lucije, u subotu 3. svibnja 2014., s početkom u 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst i dramaturgiju potpisuje Silvana Dragun, a režiju Rade Perković, umirovljeni intendant HNK u Splitu. Radnja ove nagrađene predstave smještena je u vrijeme progona kršćana za vrijeme cara Dioklecijana u Saloni 304. godine. Namjesnik provincije Dalmacije Marko Aurelije Julije optužuje Dujma da je huškao robove na ustanak, spaljuje svete spise i vodi ga u tamnicu zajedno s đakonima i vjernim pukom. Povijesni izvori govore da je biskupa Venancija naslijedio Dujam o kojemu neki izvori kažu da je bio rodom iz Antiohije, od oca Teodozija Sirijca i majke Migdonije Grkinje.

Dujam je u Solinu djelovao preko 20 godina a mučeništvo je doživio pred kraj, u salonitanskom amfiteatru. Uz Dujma su te godine stradali Anastazije iz Akvileje, četvorica Dioklecijanovih tjelohranitelja (pretorijanaca, gardista) za koje su utvrdili da su kršćani (Antiohijan, Gajan, Paulinijan, Telije), svećenik Asterije i đakon Septimije.

U drami se pojavljuje i car Dioklecijan koji neposredno prije svoje smrti (oko 313. g.) bolestan i osamljen luta palačom. U snoviđenjima mu dolaze razne utvare i demoni koji mu bude sjećanja i potkopavaju savjest. Za razliku od cara Dioklecijana koji je prikazan kao ambivalentna i nestabilna ličnost, biskup Dujam predstavlja moralnu vertikalu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koreografiju za predstavu u kojoj sudjeluju balerine plesnog ansambla Glazbene mladeži Split osmislio je Luciano Perić, a glavne uloge igraju: prof. Marko Duvnjak (biskup Dujam), prof. Petar Buljević (car Dioklecijan), Marko Kapitanović (Marko Aurelije Julije), Ivana Giove Župa (Filomena, Apolonija, zavodnica), Marijan Grbavac (demon), Rubina Sarajlić (vjerni puk) i dr. U predstavi također sudjeluju rimski vojnici i vokalna solistica Danijela Babić.

Predstava ”Muka svetog Dujma” nagrađena je 2013. godine Zlatnim Interstasom u Solinu za promicanje kulturne baštine i kulturnog turizma splitsko-dalmatinske županije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.