Predstavljanje knjige ‘Kosinjska tiskara’ 9. i 10. ožujka u Beču

Foto: Ivan Mance

Predstavljanje knjige ”Kosinjska tiskara” autora dr. sc. Ivana Mancea održat će se i u Beču 9. i 10. ožujka u Hrvatskom centru te u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova knjiga predstavlja značajan doprinos rasvjetljavanju povijesti Kosinja i kosinjske tiskare.

”Kosinjska tiskara” – povijesna, informacijska i kartografska studija, knjiga je dr. sc. Ivana Mancea. Donosi istraživanje o pretpostavljenom radu prve i najstarije tiskare u Hrvata. Predstavlja najnovije povijesne elemente i saznanja o Kosinju u Lici kao najizglednijem mjestu dotiskivanja naše prve tiskane knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483. te potom i Brevijara po zakonu rimskoga dvora iz vjerojatno 1490. (ne 1491.) godine.

Knjiga je predstavljena u mnogim hrvatskim gradovima. U subotu 9. ožujka predstavljanje će se održati u Hrvatskom centru (Schwindgasse 14) od 19 sati, a 10. ožujka u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč (Crkva Am Hof, Schulhof 1) u 12:30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlagači su autor, dr. Ivan Mance,vlč. Pero Jurčević, prof.dr. sc. Josip Jurčević i izv- prof. dr. sc. Daniel Patafta.

>Objavljena knjiga ‘Kosinjska tiskara’ Ivana Mancea koja rasvjetljava povijest Kosinja; ne propustite predstavljanje

U knjizi se mogu naći odgovori na pitanja popu:t što za kosinjsko glagoljaštvo i pretpostavljeni rad naše prve tiskare znače fragmenti Kosinjskog rukopisnog misala iz početka 14. stoljeća – po prvi puta ubicirani izvan svake sumnje u Kosinj upravo u ovom istraživanju? Isto tako, kakvu vrijednost ima malo poznati Kosinjski zbornik Tomaša Petrinića iz 1503. godine napisan u Banj Dvoru – srednjovjekovnom zaselku Kosinja? Kada je, koliko dugo i gdje u Kosinju egzistirala crkva sv. Jeronima te kakav značaj ima sv. Jeronim za Kosinj? Zašto su kosinjske crkve mijenjale svoja imena?, ali i mnoga druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.