Predstavljanje monografije ‘Macelj 1945.’: ‘Uistinu trebamo ići stopama pobijenih da bi saznali istinu o njima’

Monografija “Macelj 1945.” u kojoj je riječju, slikom i dokumentima zabilježena istina o komunističkim ubojstvima po završetku II. svjetskog rata predstavljena je u Hercegovini. Predstavljanje je počelo u Širokom Brijegu budući da su među 21 svećenikom, ekshumiranim iz jedne od jama, masovnih stratišta u tom mjestu i tri franjevca iz Širokog Brijega: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Ubijeni su u noći s 4. na 5. lipnja 1945.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da je uz svećenike u Macelju ubijeno i mnogo civila iz Hercegovine. Naime, u maceljskim šumama stradalo je prema izjavama svjedoka oko 13 tisuća osoba. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. Komisija za istraživanje žrtava II. svjetskog rata i poraća, utemeljena pri Hrvatskom saboru, otvorila je godine 1992. u maceljskoj šumi 23 jame iz kojih su ekshumirane 1163 žrtve zločina Titovih partizana i komunističkog režima u Republici Hrvatskoj.

U ime organizatora predstavljanja monografije Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega nazočne je pozdravio i zahvalio na dolasku predsjednik širokobriješkog ogranka Matice hrvatske Gojko Jelić. Istaknuo je povezanost Macelja i Širokog Brijega na primjeru pobijenih svećenika. “U prisilnoj šutnji pola stoljeća njegovao se zaborav i veličali zločinci. Svi oni koji i danas zatvaraju oči pred činjenicama o masovnim zločinima nakon II. svjetskog rata proizvod su toga jednoumnog represivnog partijskog sustava”, rekao je Jelić.

Monografiju su predstavili dr. Stjepan Bačić, predsjednik Udruge “Macelj 1945.”, Damir Borovčak, autor monografije i hercegovački franjevac fra Miljenko Stojić, vicepostulator Postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.
“Dužni smo kao kršćani da istinu ne prešućujemo, žrtve zaslužuju da se za njih molimo, zaslužuju da se o njima piše i u školskim udžbenicima”, rekao je dr. Bačić, dodavši kako su hrvatski mediji prešutjeli najveći pokop u Hrvata kada su 22. listopada 2005. u Macelju pokopane 1163 žrtve komunističkih zločinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uistinu trebamo ići stopama pobijenih da bi saznali istinu o našim pobijenima”, rekao je fra Miljenko Stojić. Naime, od 2005. godine na četvrtu korizmenu nedjelju organizira se križni “Stopama pobijenih” od željezničke postaje Đurmanec do Macelja, najvećeg stratišta civila i svećenika u Hrvatskoj.

Urednik monografije Damir Borovčak predstavio je sadržaj monografije, obrazlažući pojedina poglavlja posebice ona koja povezuju Macelj i Široki Brijeg. Monografija je napisana na 353 stranice i sadrži 650 fotografija, a po pojedinim segmentima prevedena je i na engleski, njemački i slovenski jezik. Nakladnik monografije “Macelj 1945.” je istoimena udruga, a iz tiska je izišla u Zagrebu prošle godine u povodu 70. obljetnice komunističkih zločina u Macelju.

Prije predstavljanja u Hercegovini monografija je predstavljena u Splitu 14. travnja, u Dubrovniku 15. travnja. Nakon Širokog Brijega, gdje je predstavljena 16. travnja, monografija “Macelj 1945” predstavljena je u Mostaru 17. travnja, u Ljubuškom 18. travnja, u Posušju 19. travnja i u Tomislavgradu 20. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.