Predstavljen novi znanstveno-popularni časopis “Hrvatski jezik”

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić predstavio je novi znanstveno-popularni tromjesečnik Hrvatski jezik u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje je ujedno organizirana izložba „375 godina hrvatskih pravopisa“.

„Nadam se da će časopis Hrvatski jezik pomoći boljem poznavanju hrvatskog jezika jer je poznato da je pismenost govornika hrvatskog jezika na svim razinama izrazito loša. Jedan od prvih koraka u smjeru poboljšavanja takvog stanja jest povećanje satnice nastave hrvatskoga jezika u osnovnim i srednjim školama, ali i uvođenje kulture govorenja, čitanja, pisanja na visokoškolske ustanove“, rekao je Jozić i pozvao sve mjerodavne institucije i dionike obrazovnog procesa da porade na povećanju satnice hrvatskog jezika. Satnica nastave hrvatskog jezika smanjena je 2006. godine, a Jozić je naglasio da „imamo danas u Europi najmanji broj nastavnih sati hrvatskog jezika“.

Ravnatelj Instituta i glavni odgovorni urednik časopisa Hrvatski jezik naglasao je da je jedinstveni Hrvatski pravopis dobio certifikat Hrvatske udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike te da mu imaju pristup svi zainteresirani.

„Stranica na kojoj se nalazi pravopis potpuno je prilagođena čitačima zaslona, što znači da slijepe i slabovidne osobe mogu bez poteškoća i samostalno čitati rječnik, tražilicu, znak po znak. Manje je poznato da taj čitač koriste i druge skupine ljude koje ne mogu koristiti standardni tisak, kao što su teške disleksije, cerebralne paralize i osobe s oštećenjima gornjih ekstremiteta i osobe starije, rekla bih mudre životne dobi koje zbog svojih godina teže čitaju“, rekla je Gordana Glibo, voditeljica informiranja i savjetovanja u HUPRT-u.

Časopis Hrvatski jezik predstavljen je 17. ožujka, na dan kada je objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. godine. Institut je pokrenuo i manifestaciju Mjesec hrvatskog jezika i druga jezikoslovna događanja. Riječ je o dva znanstvena skupa, prvi je skup o Vjekoslavu Babukiću u Požegi. Drugi je znanstveni skup o hrvatskom jezikoslovcu Alojzu Bratoljubu Klaiću koji je Institut organizirao u suradnji s Maticom hrvatskom.

Urednica Milka Mihaljević objasnila je koncepciju časopisa na čijem se početku nalazi jedan ili dva veća članka koji obrađuju neku od aktualnih tema. Nakon njih slijede rubrike, a svaka rubrika ima svog urednika. Časopis je namijenjen svima koji na hrvatskom jeziku pišu i koje zanima hrvatska jezična kultura.

„Časopis daje i jezične savjete, primjerice savjet koji se odnosi na značenje riječi presidency i pokazuje kako se ona na hrvatski jezik može prevesti s nekoliko hrvatskih riječi, ovisno o kontekstu u kojem se pojavljuju. Tako prijevod može biti predsjedanje, predsjedništvo, predsjednički mandat i predsjednikovanje“, objasnila je urednica Lana Hudeček.

Urednica rubrike Domaća zadaća, Marina Čubrić, naglasila je kao doživljava svoj posao:„Ništa inventivno, nego zapravo ono čime se bavim u nastavi. Dakle, profesor je uvijek profesor i ne može bez zadaće. Ali, ovaj put zadaću pišem ja“ i pozvala kolegice i kolege da pošalju svoje članke uredništvu.

Izvor: narod.hr
Photo: fah