Predstavljena Filipijeva knjiga ‘Nikola Tesla ispod paučine’: Otkriven niz detalja o Teslinoj nacionalnosti

Foto: Sisačka biskupija, Fotomontaža: Narod.hr

Predstavljanje knjige Maria Filipia „Nikola Tesla ispod paučine“, održano je u četvrtak, 22. rujna u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili akademik Josip Pečarić i autor, a predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Mario Filipi: Za Dobronića bi najpametnije bilo da odmah podnese ostavku
> Mario Filipi: Jesu li drevni Hrvati u Hrvatsku zapravo doplovili brodovima iz Ukrajine?

Predstavljajući autora okupljenoj publici akad. Pečarić je podsjetio na njegov životni put te njegova stradanja koju je ponio za Domovinu kao branitelj ostavši bez ruke i noge, ali i na njegov stvaralački rad tijekom kojeg je napisao nekoliko knjiga. Progovorivši o ovome djelu istaknuo je kako je tema Nikole Tesle uvijek aktualna, posebno u Srbiji gdje se to ime koristi u dnevno političke svrhe obračuna s Hrvatima i svojatanja hrvatskih teritorija.

Sam autor je velikog znanstvenika predstavio publici ne toliko kao izumitelja, fizičara i elektrotehničara, već više kao skromnog i društvenog filantropa, ispravljajući pritom neke stereotipne predodžbe o tom hrvatskom i svjetskom velikanu za kojega mnogi misle da je bio nedruštven, povučen u samoga sebe, dosadan i nepristupačan. Tesla je bio gotovo potpuna suprotnost svemu onome kako ga se često prikazuje i kakvu sliku se o njemu stvara u javnosti. Veliki znanstvenik nije bio osamljeni fanatik, ateist, monarhist, nekomunikativan, izdvojen iz društva, ženomrzac. Sve su te predodžbe o njemu stvorene umjetno, potpuno neutemeljeno, nekad na temelju neznanja i površnosti, a često i smišljeno i namjerno. Krasila ga je duhovitost i suosjećao je sa svakim tko je u nevolji te nikome nije odbio molbu za pomoć.

> Filipi predstavio knjigu ‘Tesla ispod paučine’: Opovrgava tezu o Tesli kao Srbinu!

Istaknuo je i kako je Nikola Tesla osoba koja trajno privlači pažnju većine ljudi zbog snage svog uma s kojim se ne može usporediti ni jedan drugi um u povijesti, ali i kako na žalost već više od stotinu godina Teslino ime neki koriste u svrhu nacionalističke propagande. Upravo je to bio jedan i od razloga nastanka ove knjige kako bi se zaustavila ta propaganda i prestalo s tolikim neistinama. Posljednji dio svog predstavljanja knjige Filipi je posvetio upravo Teslinoj nacionalnosti. Podsjetio je kako je Tesla rođen u Lici, središnjem i integralnom dijelu Hrvatske već tisuću godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je rođen, tamo je bila Hrvatsko-Slavonska vojna krajina (Kroatisch-Slawonische Militärgrenze) koja je 1881. godine kada je Tesla imao 25 godina, vraćena pod vlast bana, Sabora i vlade. Upravo vlada u Zagrebu izdala mu je 1893. godine i putovnicu. Filipi je dokumentirano pokazao i da u doba Teslina rođenja i jednog dijela života uopće nije bilo autokefalne srpske crkve već je isključivo postojala autokefalna crkva Austrijske monarhije čiji je svećenik bio i njegov otac. Na kraju autora je pozdravio i biskup Košić zahvalivši mu na prikazu Nikole Tesle punom novih i zanimljivih činjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.