Predstavljena knjiga fra Darka Teperta ‘Riječ o milosrđu’

Predstavljanje nove knjige dr. fra Darka Teperta „Riječ o milosrđu” održano je u srijedu 16. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu knjigu su okupljenim Siščanima predstavili direktor izdavačke kuće „Teovizija” Ivica Domaćinović i autor, a tekstove iz knjige je čitao Dubravko Sidor.

Predstavljanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić, kancelar Biskupije msgr. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača, a na početku je autora predstavila voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić.

Direktor Teovizije Domaćinović podsjetio je kako je ovo šesta knjiga u njihovom izdanju, a četvrta u nizu „Riječ o…“ u kojima autor teme obrađuje na način da one posluže kao pomoć za razmatranje na način lectio divina, to jest, božanskoga, molitvenog čitanja Svetog pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ova knjiga je posvećena Godini milosrđa koju je proglasio papa Franjo, a fra Darko prati pojam milosrđa kroz svetopisamske tekstove od Starog i Novog zavjeta s posebnim naglaskom na pokorničke psalme. Sve Darkove knjige su životvorne, pa tako je i ova. Ona je najmanje teoretska, a više živa i praktična knjiga za svakodnevno razmatranje“, rekao je Domaćinović.

Autor fra Darko Tepert istaknuo je kako knjiga donosi po sedam tekstova koji razmišljaju nad pojedinim dijelovima Starog i Novog zavjeta, zatim sedam razmišljanja pokorničkih psalama i tri teksta o skupini psalma hvale koji se u hebrejskom nazivaju hallel.

„To su tri niza kojima se milosrdnom Bogu daje hvala, a u židovstvu se posebno mole uz blagdan Pashe gdje Židovi promišljaju što im je sve Bog učinio, te mu zahvaljuju. Ti psalmi govore o milosrđu koje prati čovjeka, koje ga uzdržava i koje mu velikim i malim čudesima Bog pokazuje koliko mu je blizu. Kad razmišljamo o milosrđu nekako moramo prekoračiti ono svoje ograničenje, da je to riječ samo o Bogu koji oprašta. Bog nije milosrdan samo po tome već i po tome što je sve stvorio, što je uvijek tu uz nas u našoj blizini“, rekao je autor te dodao kako je u sedam tekstova koji obrađuju novozavjetne teme želio prikazati milosrđe očitovano u Kristu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U ovoj sam knjizi želio pokazati i to da je onaj milosrdan Bog koga poznajemo iz Novog zavjeta, jednako tako prisutan i u Starom zavjetu. To je teškoća s kojom se susrećemo kad čitamo Stari zavjet, recimo zapovijed ‘oko za oko zub za zub’.
Pokušao sam tu dati odgovore kako čitati te tekstove, kako ih razumjeti i kako razlikovati, ono što je jako bitno, što je ono što je u njima ljudsko a što je u tim tekstovima Božje“ , zaključio je fra Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.