(FOTO) Predstavljena knjiga ‘Pobačaj – drama savjesti’ dr. sc. Matulića u Sisku: ‘Govori se o prekidu trudnoće, a stvarnost je prekid života nevinog bića’

Foto: Sisačka biskupija

Predstavljanje knjige „Pobačaj: Drama savjesti“ prof. dr. sc. Tončija Matulića, profesora moralne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, održano je u četvrtak 7. ožujka u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili dr. sc. fra Ante Bekavac i autor, a na početku goste je pozdravila voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Kornelija Marović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić koji je otvorio ovogodišnje, šeste po redu, Dane kršćanske uljudbe u sklopu kojih je održano ovo predstavljanje. Govoreći o knjizi biskup Košić je istaknuo kako je želio da ovogodišnja korizma započne raspravom o pobačaju misleći kako će zbog novog Zakona o pobačaju to biti glavna tema u Hrvatskoj. „To su teme koje nas u ovom korizmenom vremenu stavljaju u vrlo važno preispitivanje i volio bih da se još više čuje o tome te zahvaljujem autoru na ovoj knjizi. Čestitam mu i na hrabrosti i jasnoći te pravom postavljanju problema, jer ako se problem ispravno postavi onda se može ući u njega, raščlaniti ga i doći do nekog rezultata“, rekao je biskup.

> (VIDEO) Bruna Esih o pobačaju: ‘Ajmo to nazvati pravim imenom – to je ubojstvo djeteta’

> (VIDEO) Pogledajte video koji razotkriva zašto se ne govori što je abortus već se rabe pojmovi ‘pravo na izbor’, briga o zdravlju’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljač fra Ante Bekavac istaknuo je da je ovo drugo dopunjeno i prošireno izdanje te kako je prvo izdanje ugledalo svjetlo dana još 1997. godine. „Danas u suvremenom društvu suočeni smo s nemogućnošću dijaloga o temi pobačaja. To je složena i delikatna tema u kojoj prevlada mreža izmještenih argumenata i pomiješanih osjećaja. Zapravo posve je sigurno da smo, kako kaže autor: ‘svi zajedno gurnuti u nepodnošljivo stanje duboke intelektualne i moralne podijeljenosti’. Iz toga proizlaze sukobi i nerazumijevanje gdje se sve više ne razgovara o argumentima i činjenicama sa suptilnim poznavanjem temeljnih bioloških datosti humane embriologije i teološkim i filozofskim argumentima i spoznajama… Zašto treba čitati ovu knjigu? Odgovor je jedan, a koji nam na kraju daje i sam autor. Od prvog trenutka od začeća, stojimo pred veličinom i malenošću ljudskog života. Života koji je krenuo u vlastitu životnu avanturu. Ona je neponovljiva i unikatna. Nitko nas nije ovlastio da bilo kome oduzimamo pravo na život i pravo na postojanje. Zauzimati se za ljudsko dostojanstvo znači upoznati i približiti se istini o ljudskom životu prije rođenja, istini koja nas duboko dotiče u savjest i potiče nas da ljubimo i činimo dobro, a svake se sjene zla klonimo pa i pobačaja i nagovaranja na pobačaj. Nesumnjivo je da pogrešni antropocentrizam koji danas prevladava u našoj kulturi, stvara kulturu smrti. U tom smislu knjiga prof. Matulića jest poticaj svima nama da učinimo ono na što nas je pozvao i papa Franjo, cijelu Crkvu, razvijanje nove sinteze koja je sposobna nadvladati lažnu dijalektiku, suprotstaviti se kulturi smrti i abortističkom mentalitetu te nas vratiti temeljnoj moralnoj istini na kojoj počiva ljudski život“, poručio je fra Ante.

Autor Matulić rekao je kako se Crkva i svaki vjernik bezuvjetno zauzimaju za zaštitu prava na život nerođenih ljudskih bića već od prvog časa njihova postojanja.

Govori se o prekidu trudnoće, benigno rečeno, a stvarnost je prekid života nevinog bića. Čim smo ga tako naslovili to u našem moralnom vrednovanju znači kvalificirano ubojstvo. Kada gledamo kanonsku disciplinu Crkve onda ne samo da je počinitelj direktno uključen u pobačaj, nego i svi nagovaratelji na pobačaj te su samim tim činom isključeni iz punog zajedništva Crkve. To je takozvana zapriječena kanonska kazna izopćenja i time Crkva jasno prosvjećuje koliko je to težak zločin. I mi ako doista malo razmišljao ne možemo ni zamisliti goreg zločina od toga da se jedno nevino ljudsko biće u majčinoj utrobi, posve bespomoćno i izručeno jedino njezinoj zaštiti i opni njezina života, može tako eliminirati“, ustvrdio je Matulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Hrvoje Pende: Gorak okus abortusa – dijelovima bebe do sjajnije kože i razmaženog nepca

> Pročitajte 10 činjenica o pobačaju!

Govoreći o novom Zakonu o pobačaju Matulić se zapitao kakva je to zemlja koja može ozakoniti ubojstvo nerođenog bića. „Moje priželjkivanje je kako bi bilo lijepo da nemamo takav jedan problem za raspravljanje. Sada se Hrvatska nalazi pred velikim izazovom. Temeljem rješenja Ustavnog suda iz veljače 2017. godine u roku dvije godine treba donijeti novi Zakon o pobačaju, proglasivši ustavnu kompatibilnost zakona o pobačaju iz 1978. godine kojeg je donijela SR Hrvatska sa demokratskim ustavom RH. Već je to jedan teški kompromis i teška intelektualna vratolomija Ustavnog suda koji kaže da je jedan totalitarni režim zapravo u tom smislu sa svojim zakonom uskladiv sa jednim demokratskim pluralnim režimom. Cijeli demokratski zapad je ozakonio pobačaj tako da je sasvim jasno da će i Hrvatska to učiniti. Činjenica je ta da onda unutar demokratske utakmice i demokratskih institucija mi s demokratskim pristupom idemo u borbu za svako nevino ljudsko biće. Kroz tu borbu ćemo pokazati koliko smo kao društvo osviješteni po pitanju nepovredivosti prava na život svakog ljudskog bića od prvog časa njegova postojana“, zaključio je autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.