Pročitajte 10 činjenica o pobačaju!

Foto: Thinkstock

Doktorica Lucija Murgić nedavno je u emisiji na Z1 televiziji spomenula kako se o posljedicama pobačaja premalo govori u društvu. Feministkinje iz fAktiva su spomenule kako ne žele niti spomenuto uvođenje savjetovanja žena prije odluke o pobačaju. Dok razne udruge ‘za prava žena’ ne odustaju od onoga što zovu ‘pravo na pobačaj’, ne govore o stvarima koje bi trebalo uzeti u obzir.

Psihički i fizički problemi

Da žene s iskustvo abortusa imaju zdravstvene poteškoće potvrdila je i doktorica Murgić. “U praksi susrećem osobe koje imaju i psihičke i razne psihofizičke probleme, osjećaj grižnje savjesti i nekakvu ne riješenu neugodu, strah, paniku zbog toga što su u mladosti ili prije mnogo godina učinile pobačaj”, rekla je doktorica Murgić.

Osim psihičkih, koje smo već gore naveli, za tijelo žene pobačaj ostavlja i druge posljedice. Od fizičkih posljedica možemo navesti: rak dojke, rak grlića maternice, jajnika i jetre, smrt, upalna bolest zdjelice, perforacije maternice, razderotine grlića maternice, komplikacije pri porodu i budućim trudnoćama, izvanmaternična trudnoća.

Legalizacija ne smanjuje broj abortusa, već utječe na društvenu svijest da on nije štetan i neispravan. Čak 90% žena koje su prošle najtraumatičnije oblike začeća i abortusa izjasnile su se da bi savjetovale druge žene da ne abortiraju. Udrugama koje se bore za pobačaj jedan od većih argumenata jest da se zbog silovanih žena i onih kojima je ugoženo zdravlje mora legalizirati abortus. Takvih slučajeva je manje od 2%.

“Meni je najvažnije što kaže znanost jer može dokazati da dijete od 10 tjedana osjeća bol, miče se, može sisati majčinu tekući i zbilja je živo biće.”, rekla je doktorica Murgić. Pomoću ultrazvuka žena može na zaslonu vidjeti da se ne radi o fetusu kao ‘nečemu’ već se radi o ‘nekome’. Srce djeteta počinje kucati već 21. dan od začeća.

> Dr. Lucija Murgić: U društvu se premalo govori o posljedicama pobačaja za ženu

Tvrdnja da žena ima pravo odlučivati o svome tijelu kod pitanja pobačaja pobija se s činjenicom da je DNK majke različit od DNK fetusa.

Tvrdnja da bi došlo do napučenosti ukoliko bi sva začeta djeca bila rođena, jest mit. U zemljama kao što je Kina i Indija, abortusom politika manipulira društvo i spolno diskriminira. Prema procjenama Kineske akademije za društvene znanosti, u Kini će do 2020. godine biti oko 30 milijuna muškaraca sposobnih za ženidbu više nego žena, zato sada ukidaju ‘politiku jednog djeteta’.

Poznato je da se ljudska embrionalna i fetalna tkiva koriste u komercijalne svrhe, za potrebe farmaceutske, kozmetičke i prehrambene industrije.

Podsjetimo, Ustavni sud nedavno je odbacio prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon koji regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo pitanje.

> Planinić: Ustavni sud nije zauzeo stav tko je ljudsko biće, a prepisao je neprimjenjivu poziciju slovačkog Ustavnog suda

> Ginekolog dr. Dubravko Habek: Liječnici koji rade pobačaj krše Hipokratovu zakletvu, a pravo priziva savjesti je zajamčeno Ustavom

Preko 80% trudnica odustane od abortusa nakon što na zaslonu ultrazvuka vide svoje nerođeno dijete.

„Bog je jedini Gospodar života od početka do svršetka: nitko i ni u kakvim okolnostima ne može sebi uzeti pravo izravno usmrtiti nevino ljudsko stvorenje.“ Ivan Pavao II.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr