Predstavljena nova knjiga pape emeritusa Benedikta XVI.: Sadrži poglavlje o bl. Stepincu

Benedikt
Foto: Verbum.hr

Nakladnička kuća Verbum je u četvrtak 21. siječnja putem videokonferencije za medije predstavila knjigu Ljubav koja spašava, Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na online predstavljanju sudjelovali su prof. dr. sc. don Mladen Parlov, svećenik i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mag. theol. Lidija Piskač, izvršna urednica nakladničke kuće Verbum.

Direktor nakladničke kuće Verbum Miro Radalj u svom uvodnom govoru ukratko je predstavio knjigu Ljubav koja spašava, ali iznio i zanimljive crtice iz života i djela pape emeritusa Benedikta XVI. te predstavio Ratzingerove knjige koje su posebno pobudile zanimanje hrvatskih čitatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je istaknula remek-djela pape Ratzingera, na kojima je imala priliku raditi, Lidija Piskač, izvršna urednica Verbuma iznijela je svoje osobne, ali i uredničke dojmove o knjizi Ljubav koja spašava.

„Ono što zadivljuje i krasi sve Ratzingerove knjige pa tako i ovu Ljubav koja spašava, su mirnoća, sigurnost i blagost kojom izriče svoje stavove. Radeći na ovoj knjizi moram priznati da sam imala i određeni osjećaj sjete promislivši o poznoj fazi života u kojoj se papa emeritus sada nalazi i teško mi je bilo zatomiti pitanje je li ova knjiga o ljubavi posljednja, zadnja knjiga s kojom se pozdravlja“, navodi Lidija Piskač. Ljubav koja spašava je prijevod najnovijeg talijanskog izdanja koje je objavila službena vatikanska nakladna kuća Libreria Editrice Vaticana u suradnji s nakladnom kućom Cantagalli u sklopu niza Ratzingerovih „Odabranih djela“.

„Papa je htio da novi naslov u tom nizu svezaka bude posvećen Božjoj ljubavi i da se objave njegovi tekstovi na tu temu koji su prethodno bili objavljeni na njemačkom jeziku. Ti tekstovi čine glavninu ove knjige, a njima je pridodano još sedam Ratzingerovih tekstova i govora koji nikada do sada nisu bili objavljeni. Ova je knjiga posebna za hrvatsko čitateljstvo zato što se u njoj nalazi jedno poglavlje o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu. Tadašnji kardinal Ratzinger u svojoj propovijedi u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu govori o Alojziju Stepincu, njegovoj vjernosti Kristu usred najgorih mogućih životnih okolnosti, progona, mržnje i odbacivanja. Ističe kolikoj je patnji Stepinac bio izložen i kako je usprkos tome kako mu je bilo teško, vjerno branio Božje stvari i ljudska prava“, kaže Lidija Piskač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ono što me fascinira kao teologa, a volim Ratzingerove knjige, to je lakoća izlaganja zahtjevnih teoloških tema što pokazuje koliko je duboko vladao teološkim temama općenito te koliko je velika njegova erudicija“, kazao je na početku svog izlaganja don Mladen Parlov.

„U ovoj knjizi“, nastavlja don Mladen, „Ratzinger ulazi u bit, ali na način da njegova teologija postaje duhovnost, život. Nikada nije apstraktna, hladna, nego uvijek životna i usmjerena životu. Također, ulazi u srž objave Boga koji se objavio kao ljubav i to je ono što je papi Benediktu na srcu – približiti biblijskog Boga, Boga ljubavi koji dolazi čovjeku“.

Knjiga Ljubav koja spašava dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.