Prekrasni kadrovi kišnog 11. susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru. Pogledajte video sažetak

mladeži
Snimka zaslona

Prekrasni kadrovi s 11. susreta hrvatske katoličke mladeži koji je u rujnu održan u Bjelovaru objavljeni su u video sažetku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Predstavljamo vam video sažetak jedanaestog susreta hrvatske katoličke mladeži koji je 17. rujna 2022. okupio 7000 mladih u Bjelovaru, središtu Bjelovarsko-križevačke biskupije. Kiša koja je neprestano padala nije obeshrabrila mlade koji su radosno i hrabro svjedočili vjeru u Onoga kome su dopustili da uzdigne njihova srca gore!”, stoji u opisu videa objavljenog na YouTube kanalu Nova Eva.

Video produkcija: Nova Eva

Kamera: Josip Ninković, Ivan Radiković, Gabrijel Fabić
Montaža: Josip Ninković, Br. Filip Vukina (CRVC)
Grading: Josip Ninković, Br. Filip Vukina (CRVC)
Grafika: Hrvoje Orlović, Br. Filip Vukina (CRVC)

Kišni 11. susret hrvatske katoličke mladeži

Podsjetimo, tisuće mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljeništva sudjelovalo je na 11. susretu hrvatske katoličke mladeži pod geslom ”Gore srca”, koji je održan 17.rujna 2022., u Bjelovaru i diljem Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dio programa održan je u župama gdje su pojedine skupine mladih sudjelovale u kratkom molitvenom programu s domaćinima koji su ih potom počastili ručkom. Nakon toga mladi su se zaputili u Bjelovar gdje se odvio središnji dio susreta.

U središnjem gradskom parku na Sajmu zvanja mlade su dočekali redovnici i redovnice iz 24 zajednice te sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog i Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa iz Zagreba. Uz to mlade je animirala umjetnica Eva Vukina, a katoličke knjižare i izdavači su također mladima predstavile svoja izdanja. Mladi su u parku imali i priliku za razgovor s duhovnicima. Osim toga po parku je bilo postavljeno nekoliko takozvanih fotokutića u kojima su mladi mogli napraviti prigodne fotografije. Bjelovarski ugostitelji mlade su dočekali s prilagođenim cijenama ponude.

>Biskup Huzjak tisućama mladih u Bjelovaru: ‘Vi ste ta spasonosna kiša koja čini zemlju plodnom!’

Procesija i euharistijsko slavlje na 11. susretu hrvatske katoličke mladeži

Oko 15 sati krenula je procesija prema Gradskom nogometnom stadionu gdje je oko 16.15 sati započeo duhovni pretprogram koji je vodila urednica i voditeljica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je domaćin bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj nadbiskupom Giorgiom Linguom. Uz njih su u koncelebraciji sudjelovali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, splitsko-makarski nadbiskup i apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije Dražen Kutleša, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, sisački biskup Vlado Košić, srijemski biskup Đuro Gašparović, krčki biskup Ivica Petanjak, vojni ordinarij Jure Bogdan, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić, varaždinski biskup Bože Radoš, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko mrkanske biskupije mons. Petar Palić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, šibenski biskup u miru Ante Ivas, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, ravnatelj Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Željko Faltak, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Matija Pavlaković, provincijalni ministri više redovničkih zajednica te brojni svećenici.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Huzjak pozdravio je sve okupljene, te je pomoćnom zagrebačkom biskupu Miji Gorskom čestitao 70. rođendan. Također je zamolio apostolskog nuncija da Svetome Ocu prenese pozdrave hrvatskih biskupa i mladih okupljenih na Susretu. Potom je nuncij Lingua pročitao pismo koje je mladima uputio papa Franjo. U pismu Sveti Otac pozdravlja sve sudionike 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži, a posebno mlade iz svih krajeva Hrvatske, BiH i drugih dijelova svijeta koji su se okupili u Bjelovaru kako bi zajedno slavili Gospodina.

„Ustanite i posvjedočite Božju ljubav koju je potrebno ugraditi u naše odnose, ustanite i branite istinu i one čiji se glas ne može čuti u društvu ustanite i posvjedočite o novome pogledu koji vam omogućava da očima punim divljenja promatrate cijeli svijet. Ustanite i posvjedočite da je kroz oprost i Božje milosrđe moguće obnoviti narušene ljudske odnose te da je moguće ponovno podignuti klonuli ljudski duh i povratiti nadu. Ustanite i posvjedočite s radošću da Krist živi. Ljubljeni, otvorimo se Božjim iznenađenjima koji svojim svjetlom želi obasjavati naš put. Budimo otvoreni za ono što nam želi reći također po našoj braći i sestrama. Tako ćemo pomoći jedni drugima da zajedno ustanemo i u ovom teškom povijesnom času postat ćemo proroci novih vremena punih nade“, kaže se, među ostalim, poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Vi ste pravo čudo”

U propovijedi se biskup Huzjak osvrnuo na naviješteno evanđelje istaknuvši da je narod doživljavao Isusa kao onoga koji dotiče srca. „Osim riječima, Isus je govorio i znakovima. Jedan od tih znakova bio je i čudesni ribolov kojim je Isus pokazao što je sve moguće onima koji vjeruju“, poručio je bjelovarsko-križevački biskup. Nadalje je poručio da Isus oslobađa straha koji koči čovjeka te nudi snagu vjere koja pomaže nositi se sa svim strahovima koje pojedinac može imati. Dotaknuo se i teme obitelji te rekao da se danas najveći napadi događaju upravo prema obitelji, i to onakvoj obitelji kakvu je zamislio Bog. „Dragi mladi, mi danas gledamo u nebo, gledamo kišu koja pada, koju smo cijelo ljeto željeli. Ali ja gledam vas i smatram da ste vi ta spasonosna kiša koja natapa zemlju i čini je plodnom“, poručio je bjelovarsko-križevački biskup mladima. Zatim im je kazao da se ne boje upustiti u avanturu stvaranja obitelji ili, ako ih Bog zove, u svećeništvo ili redovništvo te tako stvarati novu klimu u društvu. „Ne bojte se, gore srca!“, zaključio je biskup Huzjak.

Nakon popričesne molitve, biskup Huzjak zahvalio je svima prisutnima, na poseban način onima koji su sudjelovali u organizaciji Susreta. „Dragi mladi, Bjelovarsko-križevačka biskupija i grad Bjelovar upamtit će vaša nasmijana, razdragana, makar malo smrznuta lica“, poručio je. Potom su domaćini darivali prisutne biskupe.

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić pohvalio je i zahvalio mladima koji su došli iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz inozemstva. Prisjetio se početaka Susreta hrvatske katoličke mladeži te kazao mladima kako su i danas pokazali da su „pravo čudo“.

Mladi ”kisnuli za Gospodina”

Potom je predsjednik Odbora za mlade HBK šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalio mladima što su „kisnuli za Gospodina“. Rekao im je da budu uvijek s Kristom i neka njihova srca uvijek budu s Njim i On u njima. Zatim je najavio domaćina sljedećeg Susreta Gospićko-senjsku biskupiju te pozvao predstavnike da preuzmu križ SHKM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju slavlja, predslavitelj je nad svima zazvao Božji blagoslov, nakon kojega je otpjevana hrvatska himna. Na misi je pjevao Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije praćen orkestrom puhača, gudača i udaraljkaša.

U 19.30 započelo je zahvalno slavljenje uz sastav Božja pobjeda. Susret je završio euharistijskim klanjanjem koje je predvodio župnik Župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu don Damir Stojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.