Premijera: ‘Kristofor Kolumbo’ Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka

Foto: ulicaslavnih.com

Predstava „Kristofor Kolumbo“ Miroslava Krleže, u režiji Renea Medvešeka premijerno će biti izvedena u subotu, 22. studenoga u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O predstavi je dramaturginja Jelena Kovačić zapisala: „17. veljače 1917. godine, u jednom požeškom ‘bircuzu’ Miroslav Krleža u svoje dnevničke zapise bilježi sljedeće misli: „ Što je progres, postoji li uopće? (…) Ova tajanstvena fraza pojavila se takoreći tek prije nekoliko dana, i ljudi koji vjeruju u tu sliku, zovu se naprednjaci. Kao da postoji neki točak izvjesne nebeske kočije, koja se kotrlja historijskim drumovima i napreduje. Kamo?“ Možda upravo na tragu tih misli, iste, još uvijek ratne godine mladi Krleža počinje pisati Kristofora Kolumba, dramu o posljednjoj olujnoj noći prije otkrića Novog Kopna prema kojem plovi admiralska lađa Santa Marija.

Ova tzv. tragedija genija u kojoj je vizionarstvo pojedinca suprotstavljeno koristoljublju, okrutnosti, ludilu i smrtnom strahu mase, u kojoj je furiozan, ekstatičan ritam kolektiva kontrapunktiran zanesenom, utišanom pojavom Admirala, pokušava odgovoriti upravo na pitanje: „Kamo?“ koje je danas jednako aktualno kao i, sada već davne, 1917. Što nam znači deklarativni napredak i jesmo li zaista spremni za Novo koje uvijek podrazumijeva promjenu?
Godina u kojoj Krleža počinje ispisivati ovu bjesomučnu oluju ljudske patnje već je izmučena ratom kojem se još uvijek ne nazire kraj. Cijeli svijet je u nekom blatu, na koljenima, izmrcvaren ratnim pokličima. Stoga su zapomaganja njegovih Mornara i Robova na lađi Santa Marija neobično slična onima rovovskih vojnika. Iz toga blata više nema dalje, nema naprijed, iz njega se može pobjeći samo gore, među zvijezde, gdje demagoške fraze i političke racionalizacije o neizvjesnoj pobjedi nemaju nikakvu snagu.

Svijet će ugledati kraj rata, a sa njim i novi, možda tek prividno drugačiji poredak, Kolumbova će posada ugledati Novo kopno, ali obećavani progres tek će biti iskrivljena slika izmještenog Starog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi svjetski rat naslijedit će mnogi drugi ratovi, a Novo Kopno vrlo brzo pretvorit će se u Staru Zemlju. Jer da bi se doseglo Novo ne može se razmišljati u kružnicama u kojima se sve vraća, novo zahtijeva tektonske promjene. Krležin Kolumbo „pijan je od zvijezda“, njemu nije stalo do kopna.

Novo koje priželjkuje nalazi se u nekim drugim sferama, čija se ljepota prepoznaje upravo u tome što je nedostižna. U takvoj potrazi Novo nije plijen, u njoj se ne misli u kružnicama, nego u tangentama, u njoj se na put otiskujemo sami. „Tu se radi o tome da se ustrajano i postojano plovi i leti sveudilj dalje i više!“ Tu se ne smije „zaustaviti ni na trenutak!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.