Pronađen metak kojim je Baldwin usmrtio snimateljicu, a pomoćnik redatelja priznao da nije provjerio sve metke

Photo: snimke zaslona, Fotomontaža: Narod.hr

Vlasti u Novom Meksiku priopćile su u srijedu da su pronašle metak za koji se vjeruje da je ispaljen iz pištolja koji je koristio Alec Baldwin u prošlotjednoj smrtonosnoj pucnjavi na setu filma “Rust”, prenosi cbsnews.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacija je objavljena šest dana nakon što je glumac ispalio hitac iz pištolja za koji se smatralo da je siguran dok je prošlog četvrtka uvježbavao scenu na filmskom setu vesterna “Rust”, usmrtivši snimateljicu Halynu Hutchins i ranivši redatelja Joela Souzu.

Pomoćnik redatelja filma Rust, koji je Baldwinu predao pištolj kojim je kasnije glumac usmrtio direktoricu fotografije, priznao je u srijedu istražiteljima da nije provjerio sve metke u oružju kojim je upucana Halyne Hutchins.

“David Halls se sjeća kako je nakon što mu je oružarka Hannah Reed-Gutierrez pokazala pištolj vidio samo tri metka. Kazao je da ih je trebao sve provjeriti, ali se nije mogao sjetiti je li ona provjerila okidač”, izjavila je detektivka Alexandria Hancock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šerif okruga Santa Fe Adan Mendoza rekao je da je olovno zrno, izvučeno iz Souzina ramena. Naveo je da su istražitelji prikupili oko 600 dokaza, uključujući ono za što istražitelji vjeruju da je Baldwin ispalio iz pištolj, kao i “moguće dodatno streljivo na snimanju”. Svi pronađeni predmeti bit će poslani FBI-ju na analizu, rekao je Mendoza.

Mendoza je kazao da su iz seta izvukli oko 500 komada streljiva, što je mješavina čahura, lažnih metaka i “onoga što sumnjamo, pravih metaka”. Rekao je da su na setu pronađena tri vatrena oružja: pištolj za koji se vjeruje da ga je ispalio Baldwin, revolver za koji se čini da ima neku vrstu prilagodbe na cilindru i plastični nefunkcionalni revolver.

> Objavljena posljednja fotografija Hutchins prije tragedije na setu: Ne isključuje se optužnica za smrt snimateljice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Novi detalji o kobnom pucnju na snimanju filma: Baldwin je uperio pištolj prema kameri

“Mislim da postoje neka sigurnosna pitanja koja treba riješiti industrija, a možda i država New Mexico, ali to ću prepustiti industriji i državi”, rekao je Mendoza. Iako postoje snimke kamere s mjesta događaja, Mendoza je rekao da nema snimke stvarne pucnjave.

Okružna tužiteljica Mary Carmack-Altwies rekla je da je još uvijek prerano za podizanje optužnice za pucnjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nalogu za pretragu izdanom u utorak, istražitelji su rekli da je Hannah Gutierrez, oružarka za set, rekla policiji da je na dan incidenta “provjerila manevarske metke” i uvjerila se da se ne radi o pravima.

Dodala je kako je nekoliko puta tijekom snimanja tog dana dodala pištolj Baldwinu i Hallsu.

Kada je posada uzela pauzu za ručak, vatreno je oružje prebačeno u sef unutar kamiona s rekvizitima na snimanju, stoji u dokumentu. Oružje i streljivo nije bilo osigurano. Gutierrez je rekla da samo nekoliko ljudi zna kombinaciju i može pristupiti sefu, ali nije precizirala.

Gutierrez je također rekla istražiteljima da se na snimanju nikada ne drži bojno streljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik redatelja Dave Halls kazao je istražiteljima da je vidio samo tri metka, kada mu je Gutierrez pokazala pištolj nakon ručka.

“Savjetovao je da ih se treba sve provjeriti, ali nije, i nije se mogao sjetiti je li ona zavrtila bubanj”, piše u Izvješću.

Pomoćnik redatelja Dave Halls dao je pištolj Baldwinu, koji glumi u filmu i jedan je od njegovih producenata, rekli su istražitelji u sudskim dokumentima podnesenim prošlog tjedna. Prema dokumentima, Halls je vikao “hladni pištolj”, što znači da se radi o oružju bez metaka ili onome koje nema bojne metke. Istražitelji su rekli da Halls nije znao da u pištolju ima živih metaka kada ga je dao Baldwinu.

Souza je kazao istražiteljima da je gledao preko Hutchinsova ramena dok je Baldwin uvježbavao scenu u kojoj je, prema dokumentima, uperio pištolj prema kameri. Souza je čuo nešto što je zvučalo kao bič dok je stajao iza žrtve, Halyne Hutchins. “Čuo sam zvuk poput fijuka biča i jaki bum… Nakon pucnja, ona se “uhvatila za trbuh” i rekla da više ne osjeća noge”, izjavio je redatelj i dodao da je počela “posrtati unatrag” pa su joj “pomogli da legne na pod”.

U dokumentu piše da je Hutchins pogođena u prsa i nekoliko sati kasnije proglašena je mrtvom.

Baldwin je u petak izdao priopćenje o pucnjavi, nazvavši je “tragičnom nesrećom”.

“Srce mi je slomljeno zbog njenog muža, njihovog sina i svih koji su poznavali i voljeli Halynu”, poručio je.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alec Baldwin (@alecbaldwininsta)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.