‘Proslava’ Noći vještica ili Halloween – kako katolici trebaju postupiti?

Foto: wikipedia

Proslava Noći vještica ili Halloweena je postala moda, proslava, nova navika koja se zadnjih godina širi zahvaljujući medijima. Ova ‘proslava vještica’ je već ušla i u osnovne i srednje škole, gdje nastavnici ‘slave’ skupa s djecom izrađujući od bundeva prikaze i crtajući vještice i druge ‘odgojno korisne’ likove.  To se može vidjeti kao povratak nekoj vrsti poganstva, koji u našoj domovini Hrvatskoj nema nikakve korijene u tradiciji, nego je više znak olako shvaćenog konzumerizma i sklonosti neprovjerenog uvođenja novotarija, te  bitnog nerazumijevanja kršćanske vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo i važno je istaknuti: ime ‘Halloween’ je iskrivljeni američki termin, preuzet iz irskog engleskog – All Hollows Eve – Večer svih svetih.

Dublji cilj medijskog promoviranja ove ‘svetkovine’ među djecom i mladima jest prešutno mijenjanje i prekrivanje svetkovine  Svih svetih. Naravno, to je duhovni razlog broj jedan, a onaj materijalistički, novčana zarada je svakako broj dva (ili broj jedan kako hoćete).

Karnevalizacija svetkovine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime ‘Halloween’ je iskrivljeni američki termin, preuzet iz irskog engleskog – All Hollows’ Eve – Večer svih svetih. Ova prastara svečanost stigla je u Ameriku s irskim doseljenicima, tu se ukorijenila, da bi kasnije doživjela radikalnu preobrazbu. U pozadini fenomena Halloween krije se jedno od najstarijih svetih slavlja kršćanskog Zapada – slavlje koje traje kroz više stoljeća sa specifičnim običajima i kostimima.  Halloween je, u stvari, samo zadnja verzija – posvjetovljeni oblik pravovjernog katoličkog slavlja.

Tko gura i propagira Noć vještica: Kamo ste išli 31. listopada navečer, koga i što slaviti

Kako se dogodilo da se jedna, vjekovima duga, kršćanska svetkovina karnevalizira i pretvori u horor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korijen fenomena ‘Halloween’ je američki. To je ona Amerika u koju se doselilo na milijune Iraca sa svojim dubokim štovanjem svetih, a što se domaćima (većinom puritanci) nije sviđalo zbog njihovog  svjetovnog shvaća vjere te su odlučili srušiti takav katolički smisao Svih svetih, uvodeći tzv. Halloween. Oni su kršćansku sliku vječnog života i poticaj na svetost okrenuli u svjetovnu sliku – sprovod, fantazije, mrtvi koji izlaze iz grobova, kosturi, izgubljene duše – te strah od istoga istjeruju maskama i šalama.

Kulturološki korijeni i ezoterijski umeci

Europu nije trebalo dugo nagovarati da posvoji ovaj novi «kult». U stvari, vidimo kako se i kod nas sve više širi Halloween sa mrtvačkim simbolima, kosturima, vješticama – ali se on ne predstavlja kao novi oblik poganstva, niti kao ezoterički kult, što u biti jest – nego kao parodija na pravovjernu religioznost katolika. Osim toga naglašeni su i konzumeristički ciljevi: prodati što više karnevalske opreme – maske, bundeve, ogrtači i sl. U trgovačkom smislu Halloween se predstavlja kao zabava mladih…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halloween – nametnut od svijeta zabave radi zarade iako se suprotstavlja katoličkoj tradiciji

Halloween se ipak ne može smatrati samo trgovačkim fenomenom ili karnevalom. Važno je prepoznati i znati razdvojiti njegove kulturološke korijene od ezoterijskih umetaka koji su se ‘usput’ dodale ovoj ‘veseloj skupini čudovišta’.

Dana 31. listopada je važan datum za ezoterizam (grč. ezotheo – nutarnji) skup je učenja i znanja koja se bave proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svjetova tj žele čovjeka dovesti do metafizičke spoznaje. koji to ovako definira:

Što znači naziv Halloween?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vraća se Veliki Sabba četiri puta godišnje… Samhain (=keltski knez mrtvih i knez tame) Halloween koji je možda najdraže slavlje… najmagičniji je dan u čitavoj godini, nova godina svega ezoteričnoga svijeta“. Tako je datum jedne važne svetkovine Svih svetih  u kršćanskoj kulturi ušao i u kalendar okultizma, što onima koji poznavaju ponašanje sljedbenika okultizma nije niti nimalo čudno.

Duhovna nepismenost

Kršćani trebaju nastaviti slaviti 1. studenoga i blagdan Svih svetih, jer je to svetkovina sa vrlo snažnom porukom. Oni trebaju dobro poznavati svoju svetkovinu i razloge zašto nešto slavimo. Neki kažu da pomodarstvo Halloweena treba pobijati jer pokušava poništiti vrijednu predaju te sjećanje i zahvalnost našim dragim preminulima. Treba ga pobijati istinom kršćanske vjere  –  vjere u zajedništvo sa Svima svetima, tj. odnos i solidarnost svih vjernih koji se nalaze u Božjoj milosti, živih i mrtvih.

(FOTO) Kardinal Bozanić: Na svetost života svi smo mi pozvani

Odgojitelji i obitelji, koji su vjeri, trebaju se pokrenuti  u svojoj sredini protiv ovakvog zavođenja neupućenih i uvođenja u okultne prakse, pa makar prikrivene kroz zabavu.

(FOTO) Nadbiskup Barišić: Svetkovina Svih Svetih briše naše suze i postaje melem za naše rane

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.