Prvi planinarski križni put u Hrnetiću

Foto: Župa sv. Martina biskupa Karlovac - Hrnetić

U subotu 29. veljače malo prije 9 sati ujutro ispred crkve Hrvatskih mučenika u Karlovačkom Hrnetiću okupilo se 50-ak ljudi kako bi sudjelovali na prvom “Planinarskom križnom putu” u organizaciji članova “Formativnih susreta za muževe i žene” koji se održavaju u župi sv. Martina biskupa Karlovac – Hrnetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U 9 sati ujutro molitelji zajedno s hrnetićkim župnikom don Filipom Pavlovićem započeli su križni put u staroj župnoj crkvi sv. Martina koja je bila i prva postaja planinarskog križnog puta, uputili su se zatim kroz Hrnetić, Novake i Donje Pokupje gdje su prešavši rijeku Kupu pošli prema Brodarcima tamo su bile još dvije postaje. Postaje križnog puta su obilježene velikim križevima s rimskim brojevima za svaku postaju koje su izradili i postavili članovi “Formativnih susreta za muževe”, a također su izradili i križ koji se nosio na čelu procesije. Nakon Brodaraca započeo je uspon na Svetu Margaretu, brežuljak na čijem je vrhu kapelica po kojoj je selo dobilo ime. Nakon Svete Margarete molitelji su krenuli šumskim putem prema selu Priselci, tamo su ih dočekali članovi planinarskog društva “Martinšćak” jer je pored njihovog doma također stajala jedna postaja. Nakon planinarskog doma popeli smo se u selo Gornji Priselci posjetivši kapelicu sv. Antuna Padovanskoga. Iz Gornjih Priselaca krenuli smo u Zadobarje, u jednoj od najstarijih kapela ovog kraja posvećenoj sv. Antunu pustinjaku, koju krasi remek djelo srednjovjekovnog slikarstva izmolili smo pobožnost “Posjet Presvetom Oltarskom Sakramentu” te postaju križnoga puta. Članovi KUD-a Zadobarje su nam u prostorijama KUD-a priredili okrepu uz domaće specijalitete.

Hodočasnici su bili oduševljeni gostoljubivošću. Uz nešto dužu pauzu hodočasnici su krenuli dalje kroz zaseoke Suce, Bridiće i Seljane, a odatle su krenuli prema Velikoj Jelsi i Donjoj Jelsi gdje su opet prešli Kupu preko mosta koji povezuje Jelsu s Hrnetićem odmah uz župnu crkvu. U parku Hrvatskih mučenika ispred nove župne crkve bila je i posljednja postaja na koju su stigli oko 16 sati popodne prešavši 20 kilometara. Na kraju križnog puta svi hodočasnici su sudjelovali u misi koju je predvodio don Filip Pavlović upravitelj župe u Hrnetiću. On je u kratkom nagovoru istaknuo kako je nemoguće zamisliti ljudski život bez otajstva križa, te je istaknuo jednu misao iz križnog puta sv. Josemaria Escrive kojeg su razmatrali toga dana: “Kako je malo jedan život za kajanje” – župnik je nadodao da je malo jedan život i za činiti dobro, malo je jedan život i za ljubiti Boga i bližnjega. Svi sudionici su ponijeli su svojim srcima lijepe uspomene toga dana složivši se da bi ovakvo nešto u njihovu kraju trebalo postati tradicija. Bio je to dobar početak korizme, složili su se”, opsiuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.