Psiholog Peterson u prepunom Lisinskom o kršćanskim vrijednostima, COVID potvrdama, naslijeđu komunizma…

Foto: snimka zaslona

Krajem 2021. godine putem objava na društvenim mrežama hrvatska je javnost bila ugodno iznenađena dolaskom kanadskog psihologa i filozofa profesora Jordana B. Petersona u Zagreb 2022. Karte su se rasprodale u rekordnom roku, a nedugo zatim događaj je premješten sa Zagrebačkog velesajma u veliku dvoranu Vatroslav Lisinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaj planiran u 20 sati započeo je oko 20 sati i 30 minuta uvodom i dolaskom Tammy Peterson, supruge prof. Jordana Petersona. Njezina prisutnost stvorila je euforiju jer je kao tiši član obitelji Peterson u posljednje vrijeme mnogima postala vrlo draga zbog svoje mirnije naravi i povremenih istupa s mudrim promišljanjima. Uvodnu riječ započela je mišlju kako je njoj i Jordanu od velike vrijednosti biti skupa na putovanjima zbog njegovih čestih odsustava. Takav tip zajedničkog putovanja olakšava im bračni odnos i pomaže u stvaranju kvalitetnijeg zajedničkog vremena.

Uvela je supruga jednostavnim riječima “and now I present to you Jordan B. Peterson”. Tada je iz desnog krila dvorane Lisinski došetao laganim korakom, mršave siluete, a profinjene elegancije i vedra duha kanadski psiholog – Jordan Peterson. Blagim naklonom i iskrenim smiješkom zahvalnosti pozdravio je dvoranu, popunjenu do zadnjeg od 1936 mjesta. Kao u svom dnevnom boravku, kako kaže Tammy, ugodno im je sjediti i razgovarati na način na koji i inače to rade kada su zajedno.

> Dr. Jordan Peterson, autor bestselera ’12 pravila za život’ napunio Lisinski

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Jordan Peterson stigao u Hrvatsku: Sve karte za predavanje u Lisinskom prodane u 10-ak dana

> Peterson ponovno oštro kritizira Trudeaua: Ovo je najgora stvar koja se dogodila našoj zemlji!

Sudionici postavljali pitanja Petersonu

Putem platforme SLIDO sudionici su imali priliku postaviti pitanje, a ono koje je dobilo najviše pozitivnih glasova postavljeno je prof. Petersonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo pitanje bilo je najatraktivnije i glasilo je: “Da Vam je Raskoljnjikov došao kao pacijent, prije nego što je počinio ubojstvo, što biste mu rekli?

Profesor Peterson ustvrdio je kako je pitanje vrlo kompleksno te da iziskuje istovjetan odgovor. Započeo je općenitim komentarom na djela Dostojevskoga kao majstora literalnih zapleta baziranih na vrlo dojmljivim i opipljivim iskustvima svojih književnih junaka. Na primjeru razlike između dobra i zla objasnio je kako je nužno biti svjestan luciferianskog i božanskog duha u svakome čovjeku, pa tako i u samom Raskoljnjikovu. Zanimljivo je istaknuo kako već i samo prezime glavnoga junaka upućuje na taj raskol u čovjeku. Kod oba duha istovjetno je što su izrazito inteligentni, misaoni i racionalni.

I jedan i drugi duh razvijaju vrlo kompleksne procjene o tome na koji način djelovati, međutim luciferianski duh je uz sve navedeno i vrlo arogantan i destruktivan. Taj duh svakim mogućim razlogom opravdava svoja djela. U razmatranom slučaju Raskoljnjikov je imao sve razloge za ubojstvo starice: uklonit će izvor patnje mnogih ljudi, skupit će novac i pomoći sestri u nevolji te biti napokon slobodan od financijskih dugova. Međutim, da je na djelu bio zao duh kasnije se raspoznaje u potpunoj transformaciji Raskolnjikova jer se on pretvara u osobu šokiranu djelom koje je učinio, dolaze paranoje i samookrivljavanje te čitav niz drugih mračnih stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi savjetovao Raskolnjikovu?

Uzimajući u obzir sve to, prof. Peterson ustvrdio je kako bi, kada bi mu Raskolnjikov došao kao pacijent, savjetovao da odustane od svog plana, da se okrene budućnosti i životu koji ga tek čeka te ne uprska prilike pred sobom tim nemoralnim činom. Analogno tome, mnoge mlade osobe stupajući u život odraslih osjećajući se potlačeno, krivo ili nedužno za teške i neshvatljive situacije u kojima se nalaze. Međutim, pri tome treba imati na umu da rješenje za takva stanja nisu ogorčenost i samosažaljenje nego preuzimanje odgovornosti i prihvaćanje života kao avanture kroz koju se naša osobnost gradi. Također, profesor je istaknuo vrijednost podlaganje života višim ciljevima inspiriranim kršćanskim vrijednostima, tj. Biblijom.

> Peterson poziva Kanađane da imaju ‘hrabrosti’ u borbi protiv lockdowna: ‘Ponovno otvorite zemlju’

> (VIDEO) Profesor Peterson o zakonskom nametanju ‘rodno’ neodređenih zamjenica u Kanadi

> Ekskluzivno na Narod.hr pročitajte izvadak iz knjige Jordana Petersona ‘Izvan reda – još 12 pravila za život’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O COVID potvrdama

Drugo pitanje publike glasilo je: “Mislite li kako je COVID putovnica (green pass) početak društvenog rejtinga građana (social credit system)?”

Profesor Peterson spomenuo je kako je izrazito nezadovoljan rješenjima koje su zdravstvene organizacije ponudile tijekom pandemije COVID-19 te time stvorile paranoju u cijelome svijetu. Putovnice koje su se ponudile kao dokument praćenja cijepljenja s ciljem sprječavanja zaraze virusom postale su očit dokaz kako se raznovrsne agende mogu provući kroz slično sredstvo praćenja s mnogo nenamjenskih ciljeva. Jedna od mogućih agendi koja bi mogla početi koristiti slične alate za praćenje je aktivizam za zaštitu okoliša kroz prizmu paranoje o zagađenju Zemlje ispušnim plinovima, poglavito ugljični dioksidom (CO2).

Već sada se, navodi prof. Peterson, mnogi stručnjaci bave paraznanstvenim istraživanjima u kojima novorođenčad svrstavaju kao nove zagađivače Zemlje. Time se narušava temeljno ljudsko dostojanstvo života i svodi na zagađivanje, što je u suštini pogubna misao. Vraćajući se na postavljeno pitanje, profesor je potvrdio kako je sasvim sigurno da se cijelo vrijeme radi na svojevrsnoj kontroli ponajviše u vidu digitalne identifikacije (Digital ID).

Zašto ne posjećuje Njemačku, Austriju, Francusku…?

Treće, a ujedno i posljednje pitanje, ticalo se europske turneje profesora Petersona:
“Kako to da posjećujete određene europske države, a one poput Njemačke, Austrije i Francuske ne?”

Gestikulacijom smijeha i otvorenosti profesor Peterson objasnio je kako se radi isključivo o dostupnosti arena, dvorana i prostora za veća okupljanja. S obzirom na to da je pandemija utjecala na otkazivanje mnogih događaja, ove su se godine mnoge dvorane brzo popunile pa su spomenute zemlje isključivo zbog toga razloga bile nedostupne za gostovanje. Budući da se planira i iduća turneja kroz koju godinu, istaknuo je kako će cilj biti posjetiti većinu europskih zemalja u geografskom redoslijedu.

Događaj za javnost završio je oko 22 sata i 20 minuta. Profesor Jordan Peterson, zajedno sa suprugom Tammy, zahvalio se za ugodnu večer i lagano se uputio na bočna vrata kraj bine. Organizator je tada zamolio publiku da napuste dvoranu, a one koji su odabrali VIP kartu da ostanu kako bi imali vremena podružiti se s profesorom Petersonom.

Pozdravio se osobno sa svakim VIP gostom

Nedugo nakon toga profesor Peterson vratio se vedrog duha ne bi li pozdravio osobno svakog VIP gosta, što je na opću radost, sve ostavilo “bez teksta”. Sudionicima je omogućeno kratko upoznavanje, zajedničko fotografiranje i darivanje profesora Petersona. Srdačnost i posvećenost svakome od sudionika, gledanjem u oči i zagrljajem, bio je očiti znak zahvalnosti poštivanog mislioca u raznim kutovima svijeta.

Sudionici VIP programa, njih 50-ak, imali su još dodatno predavanje u neposrednom prisustvu profesora, a postavljeno je i nekoliko upita kojima je zajedničko pitanje kulture koja vlada u Hrvatskoj. Profesor Peterson govorio je o utjecaja komunizma i nasljeđa koje je mnoge mlade natjeralo van Hrvatske te kako sumnju u vlastite sposobnosti i manjak motivacije za osobnim napretkom treba premostiti iskorakom i vlastitim primjerom. Na taj način dokazuje se kako je vrijedno biti izvrstan u svom zvanju te biti pozitivna promjena u društvu koje ujedno i oblikujemo.

Time je, oko ponoći, završilo druženje i po mišljenju mnogih, jedan od najvećih događaja u životima prisutnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.