Puljić: Kršćanski roditelji imaju pravo osigurati katolički odgoj svoje djece

Zagreb, 13.05.2014 - Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održat će se pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u zgradi HBK. Na slici Želimir Puljić govori tijekom zasjedanja HBK. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i nadbiskup zadarski Želimir Puljić poručio je u utorak kako su protekli parlamentarni izbori pokazali uobičajene prednosti i nedostatke, ali mu se čini da hrvatsko društvo napreduje u usvajanju pravila demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge u obnašanju časnog posla u Saboru i u Vladi”, kazao je Puljić u svom govoru na početku dvodnevnog plenarnog zasjedanja HBK-a.

Govor nadbiskupa Puljića prenosimo u cijelosti:

” Parlamentarni izbori koji su iza nas, pokazali su uobičajene prednosti i nedostatke. Čini se ipak da nam društvo napreduje u usvajanju pravila demokracije. Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge u obnašanju časnog posla u Parlamentu i u Vladi RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri tjedna završila je Biskupska sinoda o ”pozivu i poslanju obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu”. Papa Franjo je u svom osvrtu na njezino održavanje rekao u audijenciji prošle srijede kako je to ”bio milosni događaj”. Jer, ”obitelj je velika škola u kojoj se uči uzajamnom darivanju i opraštanju.. jer, tada nanesene rane ozdravljaju, brak biva čvršći, a obitelj jača, te je kadra odolijevati udarima malih i velikih zala”. Stoga je, veli Papa, ”održana sinoda o obitelji iznova je oživjela našu nadu”. Na sinodi je kao delegat u ime HBK sudjelovao mons. Antun Škvorčević koji će nas već ovoga prijepodneva izvijestiti kako o odvijanju sinode, tako i o zaključcima njezinoga rada.

Biskupi će razgovarati kako nam naši blaženici, sveci i mučenici mogu biti prigoda za novu evangelizaciju koju su svojevremeno poticali sveti Ivan Pavao II., papa u miru Benedikt XVI, te posebice papa Franjo svojom pobudnicom ”Radost evanđelja” koju je objavio u studenom prošle godine. Jer život svetaca pomaže ljudima otkrivati duhovne vrjednote i nadahnjivati se njihovim primjerom. Stoga su sveci i blaženici dobro nadahnuće i poticaj novoj evangelizaciji.

Po svojoj karitativnoj dimenziji Crkva na vidljiv način svjedoči da je ona ”zajednica braće i sestara koju Otac ljubi”. A ”intimna je narav Crkve, piše Benedikt XVI. (Intima Ecclesiae Natura), ”ne samo naviještati Riječ i dijeliti svete sakramente, nego i služiti braći u nevolji. A to su: siromašni, stari, bolesni, napušteni i rubni, invalidi i udovice, prognanici i izbjeglice”. U tom vidu čut ćemo izvješće našeg Caritasa o svemu što se učinilo i čini diljem Hrvatske u ovom turbulentnom vremenu dolaska i prolaska silnog broja izbjeglih obitelji s Bliskog Istoka i drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo je 8. rujna ove godine proglasio dva motuproprija kojima je reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe, kako za vjernike latinskog, tako i za vjernike istočnih obreda. Biskupi će biti upoznati s prijevodom i potvrdom spomenutih motuproprija: ”Mitis Iudex Dominus Iesus” i ”Mitis et misericors Iesus”. U samom naslovu ovih dokumenata imamo pridjev ”blag i milosrdan”. Baš u duhu najavljene Godine milosrđa, koju je papa Franjo najavio 11. travnja 2015. uručivanjem bule ”Lice milosrđa”. Biskupi će biti upoznati s pismom kao i sa samim obredom početka Svete godine, kako u Rimu tako i u partikularmnim crkvama diljem svijeta. A u izvanrednoj Svetoj godini Papa pozvao sve neka ”u znaku zajedništva cijele Crkve” radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa.

Uz neka pitanja gledom na vjeronauk u školi, bit će predstavljen uzorak Statuta za katoličke škole u duhu Općih odredbi koje smo svojevremeno usvojili. Prema njima i u skladu s Ustavom RH kršćanski roditelji imaju pravo osigurati katolički odgoj svoje djece. Usvojene Odredbe i pripravljeni Statut omogućuju ostvarenje ciljeva obrazovanja u duhu crkvenog poslanja. U tom vidu je prošlog tjedna Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) organiziralo je stručno usavršavanje za članove pedagoških timova iz katoličkih škola gledom na provođenje Nastavnog plana i programa (4.-6. 11. 2015.). Za organizaciju zahvaljujemo Tajništvu HBK i Uredu za školstvo.

Na zasjedanju će biti govora o nacrtu Pravilnika HBK, kao i o ustroju i poslovanju Tajništva i Ustanova HBK. U nekoliko vijeća i odbora istekli su mandati pa će trebati potvrditi ih ili izabrati nove. Odredit će se i delegati HBK na zasjedanjima drugih BK, te pogledati kalendar termina za 2016. Nadam se kako ćemo do četvrtka oko ručka završiti. O zaključcima i radu na ovom zasjedanje predviđena je konferencija za tisak u četvrtak u 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše zasjedanje preporučujemo zagovoru našeg blaženog Alojzija Stepinca i današnjeg sveca Leona Velikoga, pape iz V. stoljeća koji je živio u vrlo nemirnom razdoblju povijesti Crkve, kad su u Europu nadirali barbari, a u krilu Crkve brojna vjerska proturječja i krivovjerja. I dok se danas sjećamo ovog Velikog pape i crkvenoga naučitelja, molimo Gospodina, neka nam po zagovoru svetog Leona udijeli postojanost u istini i trajan mir! Još jednom sve od srca pozdravljam i želim plodno, radno i blagoslovljeno zborovanje”, zaključio je u svojem uvodnom govoru predsjednik HBK Želimir Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.