‘Put svjetla’ – Relikvije Terezije Avilske nakon 16 zemalja svijeta i u Hrvatskoj

Svjetsko hodočašće prigodom 500. obljetnice rođenja svete Terezije Avilske, jedne od najvećih i najznačajnijih osoba u povijesti Crkve, pod nazivom “Put svjetla” približava se Hrvatskoj i to već od sutra 17. ožujka. 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terezija Avilska bila je prva žena naučiteljica u povijesti Crkve, a njezino djelo je vrlo snažno obilježilo europsku kršćansku duhovnost i život uopće, te se otuda proširilo se u sve krajeve svijeta.

Od 15. listopada 2014., kada je krenuo iz Španjolske, četveročlani hodočasnički tim pohodio je 16 zemalja američkog, azijskog i australskog kontinenta, do ožujka se nalazi u Africi i na Bliskom istoku, a potom dolazi u Europu. Među šest europskih odredišta nalazi se i Hrvatska.

Smisao hodočašća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripravi na sam dan 500. “rođendan” avilske svetice, 28. ožujka 2015., ovo hodočašće želi oživjeti zahvalni spomen na život i djelo sv. Terezije Avilske, obnoviteljice Karmelskoga reda i naučiteljice Crkve te pokazati koliko je njezina karizma rasprostranjena po čitavome svijetu.

Dok se u zemljama različitih rasa i kultura susreću s prijateljima sv. Terezije i poznavateljima njezina duhovnog nauka, očituje se sveprisutna glad za iskustvom Boga kojega je Terezija u svome životu obilno posjedovala i u svojim djelima o molitvi i duhovnom putu izvanredno opisala.

Hrvatska odredišta koje će pohoditi moći svete Terezije Avilske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo hrvatsko odredište 17. i 18. ožujka bit će Požega, grad posvećen sv. Tereziji Avilskoj. Hodočašće se isti dan nastavlja kroz Zagreb, Svetište Majke Božje u Remetama i Čret, pa prema Mariji Bistrici. Nakon pohoda tamošnjem nacionalnom marijanskom svetištu i samostanu karmelićanki dolazi u Hrvatski Leskovac, u samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Od tuda se 19. ožujka navečer nastavlja prema Karmelu u Brezovici. Dan kasnije, 20. ožujka usmjerava se prema glavnom zagrebačkom Trgu da bi završilo ponovno u Remetama večernjim i cjelonoćnim programom.

Hrvatsku etapu “Puta Svjetla” kojega prati znakovita relikvija – Terezijin hodočasnički štap – obilježit će jedinstveno obogaćenje: prisutnost moćnika s neraspadnutim svetičinim desnim stopalom iz crkve Santa Maria della Scala u Rimu.

Karmelska obitelj i simpatizeri karmelske duhovnosti u Hrvatskoj, kao i mnogi štovatelji svete Terezije Avilske, u slavljeničkom se ozračju pripremaju za taj jedinstveni susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljni program “Puta svjetla” u Hrvatskoj možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.