Putujuća Europska izložba ‘Treći prostor (sve što nam je zajedničko)’

Foto: www.hdlu.hr

Putujuća Europska izložbe “Treći prostor (sve što nam je zajedničko)” – velika skupna izložba radova umjetnika iz svih gradova CreArt mreže što se svake godine održava u tri grada, svoje prvo izdanje doživjet će u Zagrebu gdje će u srijedu biti otvorena u Galeriji Prsten u domu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putujuća Europska izložba jedna je od vodećih aktivnosti EU projekta CreArt, a priredio ju je HDLU u partnerstvu s CreArt mrežom. Nakon predstavljanja u Zagrebu izložba će se u rujnu preseliti u Francusku u Clermont-Ferrand, a tijekom prosinca u Italiju u Lecce.

Kustosica ovogodišnje CreArt europske izložbe je Jovanka Popova iz Skopja, trenutačno kustosica makedonskoga paviljona 58. bijenala u Veneciji, koja diljem svijeta predstavlja svoje brojne kustoske koncepte s područja suvremene umjetnosti.

Kustoski koncept – predstavljanje umjetničkih praksi koje se referiraju na “sebstvo”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s kustoskim konceptom Jovanke Popove na izložbi će biti predstavljene umjetničke prakse koje se referiraju na “sebstvo” u odnosu prema zajednici i kolektivu, kao sinonim za prostor solidarnosti, zajednički kolektivni doživljaj i bitnost sudjelovanja unutar zajednice.

Odabrani projekti kritički preispituju koncept zajednice i zajedništva počevši od ideje da je suživot osnovno sredstvo postojanja te pokušavaju osvijestiti pojmove kao što su identitet, nacionalizam, politika moći u kontekstu “ja” i “drugi” i multikulturalni koncept.

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je počeo 2012. kao reakcija na potrebe europskih kulturnih institucija radi povećanja gospodarskoga, socijalnoga i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti, te kako bi se pružila bolja potpora umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među odabranima i dvije hrvatske umjetnice – Vlasta Delimar i Renata Poljak

Nakon predselekcije održane u svakome gradu, Jovanka Popova odabrala je 15 umjetnica i umjetnika iz deset gradova CreArt mreže koji će biti predstavljeni na izložbi, a među odabranima su i dvije hrvatske umjetnice, članice HDLU-a, Vlasta Delimar i Renata Poljak.

Na izložbi će svoje radove predstaviti – Sara Alves (Aveiro), Zach Mitlas (Clermont-Ferrand), Niccolò Masini (Genova), Rasma Noreikytė i Monika Zaltauskaite (Kaunas), Victoria Hyam (Liverpool), Renata Poljak and Vlasta Delimar (HDLU-Zagreb); Waldemar Tatarczuk (Lublin), Sophie Dubosc i Marie – Margaux Bonamy (Rouen), Maria Tinaut (Valladolid), Gjorgje Jovanovik i Oliver Musovik (Skopje), Samuel Mello (Lecce).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru CreArt projekta umjetnicima se pruža prilika sudjelovanja na rezidencijama, izložbama, radionicama, seminarima, konferencijama i raznim oblicima usavršavanja, a pritom je naglasak na umrežavanje sa stranim umjetnicima i kustosima. Dosad je na raznim programima mobilnosti, usavršavanja, i stručne prakse sudjelovalo 95 umjetnika iz Zagreba što je pridonijelo vidljivosti i respektabilnosti zagrebačkih i hrvatskih umjetnika na međunarodnoj likovnoj sceni.

Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je HDLU, a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (Italija), Clermont-Ferranda i Rouena (Francuska), Katowica i Lublina (Poljeska), Skopja (Sjeverna Makedonija), Liverpoola (Ujedinjeno Kraljevstvo), Kaunasa (Litva) i Aveira (Portugal) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (Španjolska).

Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodi se od 2017. do 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.