Richard Galliano i Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije u subotu u Lisinskom

Foto: Wikipedia

Ciklus Lisinski subotom Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 3. ožujka istaknutog francuskog skladatelja, virtuoza na harmonici i bandoneonu Richarda Galliana, koji će uz pratnju Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije zagrebačkoj publici predstaviti vlastita djela i djela skladatelja klasične glazbe u obradi za harmoniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješni glazbenik bogatog izričaja koje obuhvaća sva glazbena polja, od klasike do jazza, Galliano je tijekom karijere proširio mogućnosti svog instrumenta, uz veliki utjecaj jazz glazbe, inspiriran Cliffordom Brownom čije je izvedbe oponašao i uz njih učio improvizirati, stoji u najavi.

Ubrzo je počeo istraživati harmonikašku tradiciju u raznim podnebljima. Osim francuskih proučavao je brazilske harmonikaše kao što su Sivuca i Dominguinhos; američke: Tommyja Guminu, Erniea Felicea i Arta Van Dammea; kao i talijanske: Felicea Fugazzija, Volpija i Fancellija.

Sudjelovao je i u stvaranju filmske glazbe, a tijekom karijere nastupao je na najvažnijim jazz festivalima i u uglednim klasičnim koncertnim dvoranama, te je jedan od rijetkih koji je postigao izvrsnost u interpretacijama klasike i jazza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galliano je surađivao s legendarnim Astorom Piazzollom s kojim je osim toga bio i veliki prijatelj. Piazzolla ga je poticao na eksperiment povratka tradiciji i usavršavanju novog glazbenog smjera – New Musette – kao što je on usavršio novi pristup tangu.

Zahvaljujući svojem glazbenom umijeću, Galliano je harmoniku učinio ravnopravnim glazbalom i uvrstio je u glazbene kontekste koji su je do tada ignorirali, primjerice u jazz i klasiku, obogaćujući zvuk tih, ali i drugih stilova.

“Volim miješati jazz s tangom, valcerom, swing musette stilom. Za mene je to prirodna kombinacija. Da bi jedan harmonikaš svirao samo bebop, trebao bi biti Amerikanac, kao što je slučaj s Frankom Maroccom koji je rođen u Americi i svira samo standarde i bebop, ali to je glazba ozračja u kojem se formirao i odrastao. Ja sam, pak, Francuz, a Pariz i Nica su sasvim druga priča od Amerike”, izjavio je Galliano opisujući svoj specifični stil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moje su skladbe raznolikog karaktera, nerijetko posvećene nekoj važnoj osobi u mom životu: djeci, mojoj ženi, prijateljima. Kroz te skladbe govorim o svom životu. Svaka od njih nastala je u određenoj fazi moga života”, dodao je.

Iza njega je 50 diskografskih izdanja, a najuspješnija je objavio za prestižnu diskografsku kuću Deutsche Grammophon u kojoj je još uvijek jedini harmonikaš.

Surađivao je s impresivnim brojem glazbenika, među kojima su Chet Baker, Eddy Louis, Ron Carter, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Serge Reggiani, Claude Nougaro, Allain Leprest, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, kao i Nigel Kennedy s kojim je, albumom “Bach Project” za Deutsche Grammophon, potukao sve rekorde prodaje albuma klasične glazbe s više od 70 tisuća prodanih primjeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i odlikovanje francuskog ministra za kulturu Commandeur – Ordre des Arts et des Lettres za iznimna postignuća i obogaćenje francuske kulturne baštine. Godine 2014. primio je nagradu za skladatelja godine.

Na zagrebačkom gostovanju uz Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije, s kojim je prošle godine nastupio i u Ljubljani, pod vodstvom Klemena Hvale izvest će, uz vlastita djela, i djela skladatelja klasične glazbe u obradi za harmoniku.

“Oduševljenje publike tada nije izostalo, a kombinacija Vivaldija, Bacha, Mozarta i Debussyja uz pokoju autorsku skladbu ponovit će se i 3. ožujka u Lisinskom”, poručuju iz Lisinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.