Sagrada familia: Večeras i vi zapalite svjetla u poznatoj Gaudijevoj bazilici!

sagrada familia

Večeras je u tijeku rasvjetljavanje gornjeg dijela tornja Bl. Djevice Marije poznate Gaudijeve bazilike Svete obitelji, Basilica de la Sagrada Familia. Možete se i vi priključiti do 22 sata na stranicama https://estel.sagradafamilia.org/ . U rasvjetljavanju već sudjeluje već 318 002 osobe iz 92 države. A osvjetljeni toranj bit će od večeras vidljiv na društvenim mrežama Bazilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon više od jednog stoljeća, nazire se završetak Gaudijeve bazilike Svete obitelji, Sagrada familia u Barceloni. Prije dva dana upaljena su svjetla na oko 800 prozora na donjem tijelu tornja. To je omogućilo 214.582 ljudi iz 85 država koji su sudjelovali u akciji kojom jedna od najpoznatijih bazilika na svijetu promiče pozivanje cijelog svijeta da sudjeluje u postupnom rasvjetljavanju tornja posvećenog Blaženoj Djevici Mariji.

Akcija paljenja svjetla i zvijezde na vrhu tornja nastavlja se  do 8. prosinca, blagdana Bezgrešnog začeća. Na stranicama https://estel.sagradafamilia.org/gdje svi zainteresirani mogu kliknuti na simboličko svjetlo kako bi pomogli osvijetliti toranj u stvarnom životu.

Na blagdan Bezgrešnog začeća na istoj će stranici biti prijenos uživo blagoslova tornja Blažene Djevice Marije. Predvodit će ga kardinal Joan Josep Omella i Omella. Nakon blagoslova će  biti zapaljeno svjetlo u staklenoj zvijezdi postavljnoj na vrhu 137 metara visokog tornja. Ovaj spektakularan ukras, bit će dio noćnog svjetlosnog prikaza Barcelone. Svaki od 800 prozora Marijanskog tornja također će biti osvijetljen iznutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završetak se planira za 2026. godinu

Zvijezda sa 12 krakova zasjat će punim sjajem na blagdan kojim se u Katoličkoj Crkvi obilježava začeće Blažene Djevice Marije, Isusove majke. Zvijezda je promjera oko šest metara i teška je 5,5 tona. Bazilika posvećena Svetoj obitelji projekt je koji je zamislio arhitekt Antoni Gaudí u 19. stoljeću. Počeo je raditi na crkvi 1883., a glavni fokus njegove karijere postala je 1914. godine. Gaudí je poginuo u tramvajskoj nesreći 1926., prije nego što je uspio vidjeti dovršenu baziliku. Za ovog svjetski poznatog genija proces kanonizacije pokrenut je 2003. godine. Bazilika prema Gaudijevom nacrtu ima pet različitih tornjeva posvećenih Kristu, Mariji i četvorici evanđelista. Toranj posvećen Mariji bit će tek drugi najviši; naime, dovršava se i onaj posvećen Isusu Kristu koji seže do oko 170 metara. Potpuni dovršetak bazilike očekuje se 2026. godine, na stotu obljetnicu smrti arhitekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.