Savica i dalje bez crkve: ‘Ni jedan trg, park ili ulica u Zagrebu još ne nose Stepinčevo ime’

Foto: zupa-bl-stepinac.hr; fotomontaža: narod.hr

Župa bl. Alojzija Stepinca na Savici osnovana je 1999. godine te ove godine slavi dvadeset godina Župe. Župa je nakon tri natječaja za izgradnju i brojnih problema i dalje bez svoje crkve, a najnoviji događaji oko novog prijedloga GUP-a potvrđuju kontinuitet nezainteresiranosti i neorganiziranosti svih relevantnih institucija oko izgradnje crkve bl. Alojzija Stepinca na Savici.

Nacrt konačnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a Zagreba, ne sadržava odgovor na pitanje o lokaciji crkve. Naime, odbijen je zahtjev Župe, MO Trnjanska Savica, kao i Vijeća gradske četvrti Trnje, da se prenamijeni prostor južno od ulice Prisavlje (obećan od gradonačelnika!) za tu svrhu.

U Župi je 2018. osnovana Udruga građana Stepinčeva Savica s ciljem promicanja lika i djela blaženoga Alojzija Stepinca te izgradnje Župne crkve. Udruga je obavijestila sve relevantne institucije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se novim GUP-om eksplicitno odredilo mjesto za crkvu bl. Alojzija Stepinca na Savici.

Osim toga, Udruga je pokrenula postupak davanja imena središnjem parku na Savici te predložila Mjesnom odboru Trnjanska Savica da se park na Savici nazove Park blaženoga Alojzija Stepinca. Mjesni odbor je tu odluku prihvatio 26. lipnja 2019. Napominjemo da ni jedan trg, park ili ulica u Zagrebu još ne nose Stepinčevo ime, te čekamo pozitivnu odluku Gradske skupštine”, navodi se u priopćenju udruge Stepinčeva Savica, kojeg potpisuje predsjednica Udruge Lili Gracin, dipl.ing.geod.

> (FOTO) Više od 3 tisuće stanovnika Savice na noćnom bdijenju za izgradnju crkve

> Crkva bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Savici dobila lokacijsku dozvolu, odmah se oglasili nezadovoljnici

> “Čuvamo naš park” : Smetala im je gradnja crkve, a sada im smeta uređenje parka

> Razmišljanje župljana o crkvi na Savici: Ljudi apriori odbacuju Crkvu zbog krive slike koju im serviraju mediji

> ‘Želim da uz crkvu na zagrebačkoj Savici djeca imaju ono što ja nisam imala’

Podsjetimo, u medijima se na različite načine govori o problemu izgradnje župne crkve blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu.

Župa je osnovana 1999. godine, nedugo nakon što je 3. listopada 1998. godine sveti Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, dekretom od 10. veljače 1999. godine, osnovao je prvu župu posvećenu bl. Alojziju Stepincu, na Trnjanskoj Savici. Župa je nastala diobom dviju župa: Krista Kralja na Krugama, i Sv. Obitelji na križanju Držićeve i Vukovarske avenije.

Upravo te dvije župe osnovao je pred početak Drugog svjetskog rata kardinal Alojzije Stepinac.

Granice župe su: na sjevernoj strani Slavonska avenija, na južnoj strani rijeka Sava, na istočnoj strani Avenija Marina Držića i na zapadnoj strani Križna ulica. Prema dekretu, Župa slavi svojega zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, 3. listopada, na dan kada je proglašen blaženim. Teritorijalno župa nije velika jer zauzima praktično jednu gradsku četvrt, ali je broj stanovnika velik. Prema podatcima na tom području stanuje oko 13 000 stanovnika, od čega je pola vjernika, dakle negdje oko 7000.

Župa djeluje na dvije lokacije: Pastoralni centar, Zvonimira Rogoza 1 i OŠ Jure Kaštelana, Vladimira Ruždjaka 2A.

Od osnutka vjernici se na misno slavlje nedjeljom okupljaju u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, dok se tijekom tjedna već godinama okupljaju u Pastoralnom centru. Centar je uređen za osnovne svagdanje potrebe Župe, te uključuje kapelu s pedesetak mjesta, vjeronaučnu dvoranu i župni ured.

Važno je istaknuti kako je navedenu lokaciju grad Zagreb još 2007. godine dao Župi kao zamjenu za zemljište koje je gradu dala Župa Krista Kralja.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zupa-bl-stepinac.hr