Šola: I papa Franjo upozorio je da se homoseksualci ne primaju u sjemeništa

ivica šola
Foto: Sisačka biskupija

Prošlog tjedna za Katoličku crkvu došao je još jedan težak udarac. U Francuskoj je neovisno Povjerenstvo za seksualno zlostavljanje djece u Crkvi predstavilo rezultate dvoipolgodišnje istrage, koja je rekonstruirala seksualne zločine svećenika nad malodobnim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je obuhvatilo razdoblje od 1950. do 2020., a vodio ga je tim sastavljen od psihologa, pravnika, sudaca, teologa…, kojem je na čelu bio ugledni stručnjak Jean-Marc Sauvéu, bivši potpredsjednik Državnog vijeća Francuske. Rezultati istrage su stravični. U izvješću koje ima 2500 stranica utvrđeno je da su u tom razdoblju svećenici i osobe iz Crkve počinili više od 330 tisuća čina seksualnog zlostavljanja djece. Ukupno, u tom razdoblju detektirano je oko 3000 svećenika pedofila.

Slaba je utjeha, nikakav izgovor, što na 5,4 milijuna seksualno zlostavljane djece u Francuskoj katolički svećenici u ukupnom broju čine tek 2,5 posto (u Njemačkoj i SAD-u oko 4 posto). Ostalo su učitelji, nastavnici, obiteljima i djeci bliske osobe različitih svjetovnih struka, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Nema opravdanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ništa ne opravdava, naprotiv, ali ukazuje da borba protiv pedofilije ne smije biti fokusirana samo na Katoličku crkvu, jer se time ovo zlo teško može iskorijeniti, već na cjelokupno društvo i sve društvene institucije, uključujući i medije. Sjetite se razmjera pedofilije na BBC-u koji je, eto, obilato snimao dokumentarce o pedofiliji u Crkvi.

Ili naš visoko indeksirani napredni portal čiji je utemeljitelj izgubio sud gdje sebe samodeklarira pedofilom s Madagaskara, a isti portal se zgraža nad ovim u Francuskoj.

Šok u Vatikanu, šok u cijelom katoličkom svijetu jer nakon SAD-a, Irske, gdje se Crkva zbog toga praktično urušila u dvije godine, pa onda Njemačke…, nije više dovoljno kajanje, iskreni sram, potrebno je nešto radikalno poduzeti u Katoličkoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka rješenja se nameću iz samog izvješća.

Budući da je ono temeljito i ogromno (2,5 tisuća stranica), mnogi su komentatori kod nas i u Europi stavljali različite naglaske, jer je nemoguće na nekoliko kartica u novinama detaljno prokomentirati sve. Tako i ovdje kanim, u svrhu radikalnog djelovanja protiv pedofila i pedofilije u Crkvi (neka i drugi čiste pred svojim dvorištem, a ne upiru prst samo u Katoličku crkvu), donijeti podatak koji nije zanemariv, ali je prešućen.

Jedna od članica istraživačkog tima bila je i psihijatrica Florence Thibaut, koja je bila, zajedno sa psiholozima, zadužena detektirati profil svećenika zlostavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su sljedeći: U ukupnom broju svećenika zlostavljača, kao homoseksualci deklariralo se njih 83,3%, dok je heteroseksualnost deklarirana u 16,7% svećenika. Tako i ogromnu većinu zlostavljanih čine dječaci prosječne dobi 12,5 godina.

Od tog ukupnog broja svećenika homoseksualaca, dobar dio njih je priznao da je homoseksualne čine upražnjavao i prije odlaska u sjemenište, dok su ostali tu praksu započeli tijekom svećeničke formacije.

No ovdje moram napraviti jednu bitnu ogradu: ni u bunilu ne mislim, niti tako jest, da homoseksualac znači jednako pedofil. Ograničavam se samo na ovo francusko istraživanje koje se bavi klerom, gdje se jasno vidi, a u istrazi je i utvrđena homoseksualna sklonost ogromne većine svećenika zlostavljača. Tu mnogi vide disciplinu celibata kao problem, jer homoseksualci, ne nužno i pedofili, sve više masovno hrle u sjemeništa kao “hareme”.

U tom kontekstu treba čitati izjavu koju je, nimalo netolerantni ili antigay papa Franjo, dao pred biskupima i poglavarima sjemeništa: “Otvorite oči, ne primajte homoseksualce u sjemeništa”, jer mogu duboko kompromitirati život u njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Kolumnu Ivice Šole pročitajte u cijelosti na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.