Splitsko svetište Gospa od Pojišana – Škrinja zavjetna našega grada

Gospa od Pojišana
Gospa od Pojišana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Splitsko svetište Gospa od Pojišana – Škrinja zavjetna našega grada” naziv je programa koji se u sklopu Dana kršćanske kulture održao u Splitu u utorak. Tom je prigodom otvorena škrinja ovog znamenitog kulturnog i duhovnog mjesta u kojem se čuva niz vrijednih umjetničkih i zavjetnih darova koji govore o dugoj i znamenitoj povijesti Splitskog svetišta Gospe od Pojišana.

Kroz povijest svetišta posjetitelje su proveli župljani, pokazujući slike iz povijesti svetišta, zavjetne darove, osobito slike i makete brodova zbog posebne veze pomoraca i ovoga svetišta.

Središnje umjetničko djelo splitskog Svetišta Gospe od Pojišana, istoimena je slika oko koje se od 13. stoljeća oblikovao i njegovao kult čašćenja. Kroničari grada tvrde da je “uz onaj oko čudotvornog raspela iz crkve sv. Križa, najjači srednjovjekovni splitski kult uopće”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani su joj darovali zlatnu i srebrnu krunu, Poljičani hodočastili i opjevali je. Pomorci je osobito štuju pozdravljajući je nekoć počasnim topovskim salvama pri uplovljavanju u luku, danas sirenama, a svetište su ispunili maketama i slikama brodova s kojih su upućivali vapaj za spas u oluji zagovorom Zvizde Mora, istaknuto je u sklopu programa.

Povijest svetišta

Nekoć izvan granica grada, izrasla je iz skromne srednjovjekovne crkvice u bogato urešeno središte vjerskog života Splita. Poznato Marijansko svetište koje se prvi put spominje na kamenom natpisu iz desetog stoljeća postalo je mjesto okupljanja sve Marijine djece koja žele dijeliti najvažnije trenutke života grada upravo s Majkom Hraniteljicom. Pred njom je skinuta zastava Venecijanske republike nakon 377. godina gospodarenja (1797.), pred njenim očima 1715. godine proslavljen je prestanak turske okupacije Sinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu samo vjernici dolazili k njoj već se ona spuštala “do grada” kad je to bilo potrebno. Za vrijeme opasnosti, ratova, epidemija, gladi i kuge. Na uspomenu na sve njene posjete gradu i zaštiti koju je pružala i danas na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, ikona se vraća u srce grada u katedralu sv. Dujma da se sjeti sa svojom djecom svih ožiljaka života na obrazima grada, da bi se navečer svečano na ramenima pučana i mornara u pratnji nadbiskupa, kanonika i svećeništva vratila u svetište na Pojišanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.