Stanić: Pobjeda trgovaca ili pobjeda nad trgovcima – dosta je bilo figa u džepu

stanić trgovine
oto: Bernard Čović/Glas koncila, Depositphotos; fotomontaža: Narod.hr

U višegodišnje pokušaje raznih socijalnih partnera i institucija, uključujući i potporu vjerskih zajednica, da u Hrvatskoj kao i mahom drugdje u Europi nedjelja bude neradna za sve djelatnike kojima nije profesionalna nužnost raditi nedjeljom, ubacio se novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koji se sada nalazi u javnoj raspravi. S obzirom na to da su propali svi pokušaji da se u posljednjih nekoliko desetljeća riješi pitanje slobodnih nedjelja u području trgovine, pitanje je što se u međuvremenu dogodilo da sada najedanput plan zaštite radničkih prava teče vrlo glatko, praktički tek uz kozmetička protivljenja trgovaca i korporacija, piše Branimir Stanić u kolumni za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> U ime obitelji: Trgovkinje i trgovci imaju pravo na neradnu nedjelju!
> Stanić: Kako su Vladine mjere zaobišle brojnije obitelji…
> Stanić: Roditelji se suočavaju s kroničnom sušom duhovnih, kršćanskih, katoličkih ponuda za svoju djecu

Zanimljivo je da se predlagatelj zakona poziva na istraživanja iz 2019. i 2020. godine u kojima se oko 80 posto hrvatskih građana izjašnjava za neradne nedjelje trgovina, što s pravom otvara pitanja zašto se uz tako uvjerljivu volju naroda dvije ili čak tri godine čekalo da se pristupi promjeni toga zakona (sličnu su potporu slobodnoj nedjelji dala sva dosadašnja relevantna istraživanja javnoga mnijenja). I posljednje naručene ankete nacionalnih televizijskih kuća o radu nedjeljom pokazuju da se nije istopio entuzijazam hrvatskih građana kad je riječ o radu nedjeljom i da je velika većina spremna žrtvovati se pa u nabavu ići koji drugi dan.

Zaštita radnika ispred gomilanja profita trgovačkih lanaca

Zasigurno se dio odgovora krije u posvećenosti zaštiti nedjelje među nekim nezavisnim partnerima sadašnjih vlasti, ali i u promjenama koje su se dogodile među onima koji su, nažalost, dosad uvelike kreirali političke prijedloge povezane s radom nedjeljom. Nije preuzetno pitati jesu li veliki trgovački lanci i njihovi vlasnici ponovno, sada samo naizgled gubeći, zapravo izveli pobjednički manevar kad su poduprli prijedloge shvativši da u Hrvatskoj više nema dovoljno radnika koji bi im jeftino radili i nedjeljama, ili je sadašnja vlast postala tako snažna da je napokon uspjela staviti prava radnika i njihovu zaštitu ispred gomilanja profita trgovačkih lanaca?

Zaštitom nedjelje štiti se obitelj i demografska sigurnost

Novi je zakon tek predložen, a do eventualnoga izglasavanja i početka primjene još predstoji mnogo izazova. No pouka je mogućega izglasavanja tzv. »zakona o neradnoj nedjelji« da je bolje volju naroda poštovati odmah nego čekati godinama da se ona počne poistovjećivati s interesima i voljom (gospodarskih) moćnika. Nažalost, ne postoji metoda kojom bi se moglo istražiti kako bi hrvatsko društvo danas izgledalo da ga dosadašnje vlasti nisu prepustile višegodišnjemu iscrpljivanju vlasnika trgovačkih lobija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Sever: Zaboravljaju se ugovori o neradnoj nedjelji, a uvozom stranih radnika potičemo iseljavanje iz RH

No zna se da je u društvima gdje je nedjelja za radnike u trgovini slobodna na djelu veći standard koji prati veća usredotočenost na očuvanje dostojanstva radnica i radnika, socijalnih i radničkih prava. Ondje gdje se čuva dostojanstvo nedjelje jačaju i kultura i tradicija. Nadalje, društva koja su se zauzela za kulturu nedjelje ne samo da su zaštitila dostojanstvo svojih društava, nego su zaštitila i legitimne interese svojih država. Upravo ondje gdje se štiti nedjelja pokazalo se da se štiti obitelj, a zajedno s njom i demografska sigurnost…

Možda će upravo novi pokušaj reguliranja rada trgovina nedjeljom, usmjeren prema većoj zaštiti dostojanstva radnika i čitavoga društva, pokazati da je za opće dobro jedino moguće boriti se suradnjom svih – i vlasti i trgovaca i sindikata. Previše je dosad bilo figa u džepu.

O autoru

* Branimir Stanić je od 6. rujna 2020. urednik Glasa Koncila, hrvatskih katoličkih tjednih novina s polustoljetnom tradicijom. Završio je novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, teološku kulturu na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te upisao poslijediplomski studij na Sveučilištu u Salzburgu. U Glasu Koncila zaposlen je od 2007. kao urednik mjesečnoga magazina Prilika, a od 2013. je i zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila. Predavao je na Fakultetu Hrvatskih studija, uredio je više knjiga i izlagao na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.