“SUDAMJA NAOPOSUN” – svečano otvorenje izložbe posvećene svetom Dujmu u Muzeju grada Splita

Muzej grada Splita

U petak, 4. svibnja, u 12.30 sati u Muzeju grada Splita održat će se svečano otvorenje izložbe „SUDAMJA NAOPOSUN“.

Autorice izložbe su mr. sc. Tea Blagaić Januška, viša kustosica i Vedrana Supan, kustosica.

Ova izložba prikazuje historijat procesija sv. Dujma od početka 20. stoljeća sve do današnjih dana i dio je svečanosti u sklopu ovogodišnje proslave blagdana sv. Dujma.

Sv. Dujam (lat. dominus, gospodar, gospodin; hrv. Dujam, Duje) nebeski je zaštitnik i duhovna vertikala grada Splita. Nakon pada Salone sredinom 7. stoljeća, relikvije sv. Dujma preseljene su s ranokršćanskoga lokaliteta Manastirine u carski mauzolej u Splitu, koji je tom prigodom posvećen u katedralu. Iako je potvrđen datum njegova mučeništva 10. travnja, zbog pomičnosti Uskrsa, slavlje patrona grada Splita pomaknuto je na 7. svibnja. Sudamja je, u splitskom dijalektu, naziv za blagdan sv. Dujma nastao jezičnim promjenama prema Sv. Dujam, svetkovina Sut-Dujma, Sudujma, Sudajma te napokon Sudamja. Najvažnija liturgijska manifestacija koja se odvijala na blagdan sv. Dujma svečana je procesija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr