Suradnja braće Kumerle i HOS-ovca: Uglazbljena pjesma ‘Bogdanovačka kalvarija’

Foto: ElektroniumLab

Kako je nastala ratna pjesma „Bogdanovačka kalvarija“?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Kumerle uglazbili su ratnu pjesmu HOS-ovca Ivice Jurčana koju je on napisao još za vrijeme Domovinskog rata, nakon što se vratio iz srpskih logora, a prije mirne reintegracije. Tada mu je srce tištila činjenica da su njegovi Bogdanovci sravnjeni sa zemljom i da su pod okupacijom jugosrpske vojske.

Dvadeset i devet godina kasnije, u njemačkom gradu Essenu, održala se promocija filma „Štafeta smrti“, u sklopu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer. Tom prilikom braća Kumerle upoznala su Ivicu Jurčana, koji im je predložio da uglazbe njegov stari tekst (pjesmu) iz rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slobodno vrijeme Ivica svira bubnjeve i živi normalan obiteljski život

Bogdanovčanin Ivica Jurčan je hrvatski branitelj, ratni vojni invalid, koji je stradao od protupješačke mine prilikom izvlačenja civila iz Bogdanovaca. Ostao je bez stopala, ali to ga nije spriječilo u sviranju bubnjeva. Upravo na ovoj pjesmi Jurčan je odsvirao bubnjeve. Sjeo je jedan dan u auto i iz Bogdanovaca za Zagreb snimiti bubnjeve, nije mu bilo teško.

Ostalo je prepustio braći Kumerle, koji su sljedećih nekoliko mjeseci tražili pravi zvuk i atmosferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pregledavajući arhivske snimke koje nam je ustupio Ivica bolje sam si predočio te dane, prisjetio sam se uzbuna, pucnjeva i vijesti te sam odlučio tu atmosferu ilustrirati kroz produkciju glazbe i videa.“, kaže Toni Kumerle.

Nadovezuje se Petar: „Istaknuo bih par činjenica o Bogdanovcima. Bogdanovci su hrvatsko šokačko selo, koje je 1991. g. sravnjeno sa zemljom. To selo je značajno jer je bilo jedina veza Vukovara sa ostatkom Hrvatske, također vrijedi spomenuti da su se upravo u Bogdanovcima 10. ožujka 1991. okupili Vukovarci i branitelji Vukovara, pod vodstvom sekretara sekretarijata općine Vukovar Tomislava Merčepa. Tim događajem započinje ustrojavanje obrane Vukovara.“

Bogdanovačka kalvarija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst: Ivica Jurčan

Glazba: Toni Kumerle i Petar Kumerle

To lijepo selo
Slavonske ravnice
U njemu tiho
Pjevale su ptice

Bogdanovci moji
Šokačko je selo
Da u ratu živi
Ono nije htjelo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj rat nam donese
Neplodne ravnice
I u mome selu
Ne pjevaju ptice

Sa puškom u ruci
Vratit ću se kući
Izdajnički zlobniče
Iz njega se povuci

Zgarišta u njemu
Leševi što vrve
Da poklali nisu
To su riječi prve

Skupimo se braćo
Svi u jedan stroj
Bogdanovce odbranimo
Idemo u boj

Vokal i gitara: Toni Kumerle

Bas: Petar Kumerle

Bubanj: Ivica Jurčan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.