Susret s autorom: Miro Gavran

Miro Gavran
Miro Gavran

Miro Gavran, jedan od najizvođenijih suvremenih hrvatskih dramatičara u zemlji i inozemstvu nastupio je na „Susretu s autorom“ u sklopu Dana kršćanske kulture, koji se održao u ponedjeljak u splitskoj palači Milesi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjećajući se svojih književnih početaka Miro Gavran je rekao da je počeo pisati još kao mladić, sa 16 godina, i to u svojoj rodnoj Slavoniji koja je toliko živopisna da je u njoj lako nalazio inspiraciju.

Uz devet objavljenih romana i niza knjiga za djecu i mlade krajem prošle godine objavljena mu je knjiga “Pjesme” u kojoj su sabrane pjesme svrstane prema temama: Neupotrebljivi zapisi, Hrvatska 1991., Staromodne pjesme i Biblijske pjesme, a riječ je o pjesama koje su nastajale od 1985. do 2013. godine, a neke od njih izveo je i pred splitskom publikom.

Jedini živući dramatičar s festivalom posvećenim njemu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gavran je jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival posvećen njemu, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema tekstovima autora, koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, a od 2013. godine u Poljskoj pod nazivom Gavranfest.

Njegove predstave igrane su diljem svijeta, a upravo početkom travnja “The Daily Theatre” sa Sveučilišta La Verne u Los Angelesu uprizorio je i njegove četiri drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, “Shakespeare i Elizabeta”, “Sve o ženama” i “Lutka”.

Miro Gavran je zajedno sa suprugom Mladenom, koja je također glumica, osnovao je 2002. godine Teatar Gavran koji uspješno nastupa s predstavama u zemlji i inozemstvu, a u siječnju ove godine premijerno su izveli predstavu “Sladoled” koja govori o odnosu majki i kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova uspješna predstava nastala je prema tekstu Mira Gavrana uspješna je to predstava u kojoj igraju Mladena Gavran i Ana Vilenica. Gavran trenutno radi na tekstu o odnosu očeva i sinova koji također planiraju postaviti na kazališnim daskama.

Djela Mira Gavrana prevedena su na 35 jezika, a njegove knjige imale su preko 150 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.