Sutra započinju 11. ‘Dani kršćanske kulture’

Sutra, 21. ožujka, počinju 11. “Dani kršćanske kulture” koji će svečano biti otvoreni u Splitu biti u palači Milesi s početkom u 11 sati. Manifestaciju će uz sudjelovanje predstavnika organizatora, pokrovitelja i gostiju otvoriti splitsko­makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju pogledajte izložbu slika “Slutnje križa”

Po otvaranju manifestacije na istom mjestu bit će upriličeno i otvaranje izložbe slika akademskog slikara Stjepana Ivaniševića pod nazivom “Slutnje križa”, a izložbu će otvoriti akademski slikar Josip Botteri Dini. U glazbenom dijelu programa nastupit će Gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša pod ravnanjem prof. Jelene Prpa.

Istoga dana u 18 sati započinje filmski program manifestacije u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu gdje će biti projekcija filma “Prateći Majku Tereziju” autorice Ljiljane Bunjevac Filipović, a riječ je o filmu u kojem se ekipa HRT-a uputila u Indiju tragom fotografija Zvonimira Atletića koji je imao prilike surađivati s Majkom Terezijom kako bi saznali što se dogodilo nakon smrti ove velike i posebne žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u 19 sati bit će održan koncert Hrvatskog katoličkog radija koji se tradicionalno održava u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a koji iz godine u godinu privlači veliki broj posjetitelja. Ove godine na koncertu će nastupiti VIS Izidor i Zbor Mihovil iz Splita te Grupa Rim, Alan Hržica i sastav Srce Isusovo iz Zagreba.

Program i u Dubrovniku i Šibeniku

Dubrovački program otvaranje ima u atriju palače Sponza u večernjim satima 20. ožujka a po otvaranju slijedi i otvaranje izložbe slika dubrovačkih slikara posvećenih velikoj obljetnici “300 godina crkve sv. Vlaha” koju će biti moguće posjetiti do 5. travnja. U Dubrovniku 21. ožujka na programu će biti dokumentarni film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike” u Kinu Visia s početkom u 20 sati snimljen prigodom 40. obljetnice misijskog djelovanja sestara u DR Kongu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik će svečani program manifestacije “Dani kršćanske kulture” započeti u katedrali sv. Jakova 21. ožujka korizmenim koncertom sakralne glazbe “Cappella passione” u izvedbi zborova Capella Odak te Capelle Zinka iz Zagreba, uz pratnju Sare Novoselić na violončelu, Franka Klisovića na orguljama i klaviru, a pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić.

Od 21. do 31. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku odvija se međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture”, a ovogodišnji bogat program održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, te uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Ovogodišnji bogat mozaični program koji uključuje šezdesetak različitih programskih sadržaja – izložbi, projekcija filmova, koncerata, tribina, muzejskih programa – okupio je šestotinjak sudionika i petnaestak organizacija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja zajednički tkajući mrežu koja se nastavlja na bogatu baštinu koja stoji u temeljima hrvatskog i europskog identiteta.

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada “Andrija Buvina” za doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnji laureat je književnik Stjepan Lice kojemu će nagrada – plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića, biti uručena na svečanom zatvaranju u Splitu 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje.

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.

Medijski pokrovitelj je portal  Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.