Sveti Guntram – iskupljenje za grešan život traži u idealu kršćanskog vladara

guntram
Snimka zaslona

Sveti Guntram rođen je 532., u Chalon-sur-Saône, a umro 29. ožujka 592. Bio je franački kralj Burgundije iz dinastije Merovinga, jedan od četvorice sinova kralja Klotara I. koji su po očevoj smrti podijelili njegovu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guntram je bio treći najstariji, i drugi preživjeli, sin Klotara I. i njegove supruge Ingunde. Nakon očeve smrti 561. preuzeo je vlast nad četvrtinom države, odnosno teritorijem koji je uglavnom sadržavao Burgundiju, i imao prijestolnicu u Orleansu. Prema zapisima Grgura Turskog, Guntram se na samom početku vladavine nije previše razlikovao od članova svoje obitelji, poznatih po razvratu. Čudesno se obratio, iskreno se kajao za svoj rani grešni život te nastojao pronaći iskupljenje kao ideal kršćanskog vladara koji pomaže svojim podanicima. U tome je uspio, sudeći po Grguru koji je za njega koristio izraz dobri kralj Guntram, osobno je tvrdio kako je svjedočio čudima koje je učinio kralj.

Obiteljske razmirice 

Godine 567. umro je njegov brat Haribert I. te su preživjela braća podijelila njegovu teritoriju sa sjedištem u Parizu. Guntram je odbio ponudu Haribertove udovice Tedehilde koja je brakom htjela dobiti cijeli teritorij. 573. godine dolazi u sukob sa svojim bratom Sigebertom I., od Austrazije, te je potražio savez sa bratom Hilperikom I. od Neustrije. 575. godine raspao se savez, a Guntram se okrenuo protiv Hilperika, sada u savezu sa Sigebertom. Guntramov general Mumol pomogao je Sigebertu poraziti Hilperika.

Kad su godine 577. umrli Guntramovi sinovi Klotar i Hlodomir, Guntram je usvojio, odnosno kao svog nasljednika odredio Sigebertovog sina Hildeberta II. Međutim, već 583. se Hildebert II. okrenuo protiv svog strica u savezu sa Hilperikom. Sukob je privremeno obustavljen, završen Hilperikovom smrću 584. nakon čega je Guntram bez uspjeha pokušao osvojiti Septimaniju na jugu. Sljedeće godine je, pak, uspješno ugušio ustanak Gundowalda, samozvanog sina kralja Klotara I. Nakon što je preživio pokušaj atentata, koga je bila organizirala Hilperikova udovica Fredegunda, neprijateljstva s preostale dvije franačke države su prestala sklapanjem sporazuma iz Andelota 587. Preostale godine života Guntram je proveo nastojeći bez uspjeha osvojiti Septimaniju i, s nešto više uspjeha, pokoriti Bretonce pod kraljem Warochom. Nakon njegove smrti 592. kraljevstvo mu je naslijedio Hildebert II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašen je svecem i sahranjen u šalonskoj katedrali. Odmah nakon smrti proglašen je svecem. Tijekom Reformacije hugenoti su oskvrnuli njegov grob, a sačuvana je samo lubanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.