Sveti Ivan Pavao II. – na današnji dan napustio nas je papa promicatelj ‘kulture života’

Foto: zg-nadbiskupija.hr

Na današnji dan 2. travnja 2005. umro je u Vatikanu Sveti papa Ivan Pavao II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Sveti papa Ivan Pavao II. rodio se u Wadowicama u Poljskoj, 18. svibnja 1920. a umro je u Vatikanu, 2. travnja 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen kao Karol Józef Wojtyła, bio je 264. nasljednik apostola Petra, izabran je za papu 16. listopada 1978.

Ivan Pavao II. jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijeg doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV-a, šireći njegovu poruku i u najzabačenijim dijelovima planeta Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Posjetio je Hrvate pet puta, Hrvatsku tri puta te Bosnu i Hercegovinu dva puta.

Proglasio je svetima Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima kardinala Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitnik je mnogih naselja, župa, crkava, kapela i ustanova diljem svijeta. Posvećene su mu i hrvatske župe u Jelkovcu (Sesvete) kod Zagreba i u Petrinji te kapele u Bratini kod Jastrebarskog i u Ključić Brdu kod Velike Gorice.

Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost.

„Kultura života”

Osmislio je sintagmu „kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: „Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

„Imali smo mnogo susreta sa svetim Ivanom Pavlom II. – prije par godina smo pokušali izbrojati sve susrete, stali smo na brojci 35… Kad god bismo zamolili Svetog Oca da nas primi ili da, prilikom boravka u Rimu, sudjelujemo na ranojutarnjoj misi koju je služio u svojoj kapelici u 6 ili pola 7 ujutro, on bi nas primio”, rekli su za Narod.hr Marijo i Darka Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više su puta naglasili kako je Papa gajio veliku ljubav prema Hrvatima.

Razgovor s Marijom i Darkom Živković koji su imali izuzetnu čast upoznati svetog Ivana Pavla II. pročitajte OVDJE.

Za vrijeme pontifikata Ivan Pavao II. napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motuproprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 nova sveca.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim te odredio 22. listopada kao njegov spomendan, blagdan jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa. Papa Franjo, samo tri godine kasnije, 27. travnja 2014. proglasio ga je svetim.

„Molitva, blizina s narodom, i ljubav prema pravednosti”

„I mi danas, ovdje, možemo reći da je prije 100 godina Gospodin pohodio svoj narod, poslao je jednoga čovjeka, pripremio ga je da bude biskup i da vodi Crkvu. Gospodin ljubi svoj narod, Gospodin je pohodio svoj narod, poslao je pastira”, rekao je Papa te istaknuo tri obilježja dobroga pastira koja nalazimo u svetom Ivanu Pavlu II.: “molitva, blizina s narodom, i ljubav prema pravednosti”, naglasio je Sveti Otac tijekom Svete mise na grobu sv. Ivana Pavla II. na 100. godišnjicu njegova rođenja 18. svibnja 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.