Sveti Lazar: I sam Isus je plakao zbog smrti svog prijatelja, a onda ga čudesno uskrisio!

Léon Bonnat: Uskrisavanje Lazara (javno vlasništvo)

Sveti Lazar je bio Isusov prijatelj. Mi smo svi Isusovi prijatelji, ali i više od toga: mi smo Isusova braća. Isus će nas sve uskrisiti kao i Lazara. Zato trebamo često primati svetu pričest jer nam je Isus obećao: „Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijek i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazar je bio brat Marte i Marije i dobar prijatelj Isusov. Evanđelisti izvještavaju o prijateljstvu Isusa i Lazara te Isusa i Lazarove cijele obitelji, kao i o susretu Isusa s Lazarom i njegovim sestrama u selu Betaniji. Lazar je bio mladić kojeg je Isus četiri dana nakon njegove smrti oživio.

O Lazarovu životu poslije toga nema nikakvih sigurnih podataka. Jedna legenda iz srednjeg vijeka (XI.-XII. stoljeće) kaže da je Lazar sa svojim sestrama dospio u francusku pokrajinu Provansu. Poslije toga on je navodno postao biskup grada Marseillea i u tom je francuskom lučkom gradu umro. U IX. stoljeću navodno su nađene relikvije Lazara iz Betanije.

Smatra se da postoji u Betaniji Lazarov grob u kojem je, navodno, ležao Lazar četiri dana prije nego ga je Isus uskrisio. Već davno je počelo s organiziranjem svečane procesije uoči Cvjetnice od Jeruzalema do Betanije. Ovaj se običaj drži još i u današnje vrijeme. U Španjolskoj, Italiji i Francuskoj Lazarov se dan slavi na samu Cvjetnicu. Lazara često slikari predstavljaju kako se nalazi na brodu sa svojim sestrama i putuje na Zapad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazar je zaštitnik mesara, grobara, gubavaca i prosjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.