Sveti Martín de Porres – svetac koji je prvi istaknuo brigu za napuštene životinje i izgradnju skloništa

Foto: Wikipedia

Od Gospodina je bio obdaren izvanrednim karizmatičkim darovima, proroštvima, zanosima, lebdenjem, bilokacijama, liječenjem bolesnika, sporazumijevanjem sa životinjama. Osnovao je sirotište, dječju bolnicu, pa čak i sklonište za napuštene pse i mačke, što je do tada bilo nepoznato u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vremenski nam je bliži, a zemljopisno dalji, sveti Martín de Porres, brat laik, redovnik dominikanac. Rodio se 9. prosinca 1579. u Limi, glavnom gradu Perua, kao nezakoniti sin španjolskog plemića i crnkinje, oslobođene robinje iz Paname. Otac ga nije htio priznati, a kao mješanac nije imao sretno djetinjstvo i živio je siromašno, s majkom i sestrom, kao naučnik kod brijača-kirurga. Kad je navršio 15 godina, u svoje redove su ga kao trećoreca primili dominikanci. Obavljao je poslove sluge, sakupljača milostinje te liječnika sirotinje i robova.

Od Gospodina je bio obdaren izvanrednim karizmatičkim darovima, proroštvima, zanosima, lebdenjem, bilokacijama, liječenjem bolesnika, sporazumijevanjem sa životinjama. Osnovao je sirotište, dječju bolnicu i sklonište za napuštene pse i mačke. Čudotvorac, strogi pokornik i isposnik (nikada nije jeo meso), glasovit kao „Milosrdni Martin“ i „Martin od metle“ (zbog svoje radinosti), prijatelj svete Ruže Limske, savjetovao je biskupe, teologe i vladare.

Preminuo je u Limi na današnji dan 1639, a njegov se pogreb pretvorio u pravi trijumf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najpopularnijih svetaca Latinske Amerike, prvi američki crni svetac, blaženim je proglašen 1837. od pape Grgura XVI, a svetim 1962. od pape Ivana XXIII. Zaštitnik je Perua, Afroamerikanaca, crnaca, mješanaca, mulata, brijača, međurasnih odnosa, socijalne pravde, frizera, gostioničara, hotelijera, bolničara, siromaha, državnih škola, televizije, životinjskih utočišta i mnogih naselja, biskupija, župa i crkva diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.