Svijaju vas naleti divljeg vjetra, ali nakon njih, vi ustajete

U video poruci, koju je kardinal Barbarin odnio raseljenim iračkim kršćanima u subotu 6. prosinca 2014., papa Franjo oplakuje patnju svih progonjenih zbog vjere, istovremeno izražavajući svoju zahvalnost za njihovu vjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hvala Vam za svjedočanstvo koje dajete. U njemu je mnogo trpljenja. Hvala Vam!” poručio je.

Kardinal Philippe Barbarin iz Liona je zajedno s još 100 vjernika stigao u dvodnevni posjet Erbilu noseći poruku pape Franje desetcima tisuća kršćana iseljenih iz svojih domova. Mnoge izbjeglice su Erbilu našle utočište nakon što su ih Islamisti protjerali iz njihovih domova u Mosulu i ninivskoj ravnici. Otkad su ovog ljeta militantne islamske skupine sunita počele ofenzivu kroz sjeverni Irak, gotovo 2 milijuna osoba prisilno je napustilo svoje domove.

“Mislim na suze i žalost majki s njihovom djecom, na suze i žalost starijih osoba, na raseljene i ranjene, koji su žrtve svake vrste nasilja” rekao je papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo je tijekom svog nedavnog posjeta Turskoj još jednom izrazio svoju zabrinutost za one koji “još uvijek trpe neljudsko nasilje zbog svog etničkog i vjerskog identiteta” od strane ekstremista i fundamentalističkih skupina.

Između ostalih, iz svojih domova su protjerani kršćani i Jazidi koji su “morali napustiti sve kako bi spasili svoje živote, te kako se ne bi morali odreći svoje vjere.”

“Imamo odgovornost osuditi svako nasilje protiv dostojanstva i ljudskih prava!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Terezija iz Lisieuxa na koju se papa osvrnuo usporedila je sebe i Crkvu s trstikom koja se svija na olujama, ali nikad ne puca. “Vi ste u sad upravo u tom trenutku” rekao je Papa. “Svija vas bol, ai imate snagu nositi svoju vjeru naprijed dajući svjedočanstvo… Vi ste danas Božja trstika! Trstika koja se svija pod naletima divljeg vjetra, ali nakon naleta vjetra ustajete.”

Papa Franjo je izrazio svoju zahvalnost, molitvom Duhu Svetom: “koji sve čini novo, dajući svakome od vas čvrstoću i otpornost.”
Papa je pozvao na međunarodnu suradnju u rješavanju sukoba koji su zaprljali istočne zemlje krvlju. “Draga braćo i sestre, vi ste u mom srcu, u mojim molitvama, kao i cijela kršćanska zajednica” poručio je Papa prognanicima iz Mosula.

Zatražio je od vjernika da mole djevicu Mariju za kršćane koji trpe u Iraku, osobito na blagdan Bezgrešnog začeća , 8. prosinca, jer: “Ona je majka, koja štiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vaš otpor je mučeništvo – rosa koja donosi plod.” Zaključio je papa svoju poruku, zajedno s molbom vjernicima: “Molite za mene.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.